Türkiye ticarete konu koklaşabilir kömürün 2014 yılında yüzde 2,1’ini ithal ederek önemli metalürjik kömür ithalatçısı ülkeler içinde yerini almıştır.
Türkiye 2014 yılında 6,3 milyon ton koklaşabilir kömür ithal etti.
Dünya çelik üretiminin yüzde 70’i kömüre bağımlıdır. Ark ocaklarında kullanılan elektriğin önemli bir kısmı kömürden üretilmektedir. Dünyada üretilen koklaşabilir taşkömürünün yüzde 88’i ham çelik için pik demir üretiminde kullanılmaktadır. Dünya koklaşabilir kömür tüketiminin yüzde 28’i ithal kömürdür.
Kömür ithalatının ivme kazanmaya başladığı 1980’li yılların başında Türkiye toplam taşkömürü tüketiminin yüzde 80’ini, sonlarına doğru ise yüzde 45’ini yerli kaynaklardan karşılarken, 2014 yılında 31 milyon 464 bin ton olarak gerçekleşen taşkömürü tüketiminin sadece yüzde 5,8’ini yerli kaynaklardan (TTK ve havza üretiminden) karşılamıştır.
Ülkeler ve ödenen döviz miktarları bazında bakıldığında Türkiye’nin kömür ithalatında; Rusya, Kolombiya, Güney Afrika, Avustralya ve ABD’nin önemli payları olduğu görülmektedir.
Ülkemiz demir-çelik sanayisini dünyada ticarete konu olan koklaşabilir taşkömürünün yüzde 2’sini ithal etmektedir. Bu da ülkemizin önemli bir koklaşabilir kömür ithalatçısı olduğunu göstermektedir. Ülkemiz Termal kömürde de önemli bir kömür ithalatçısıdır.
2013 Yılı Türkiye Koklaşabilir Taşkömürü İthal ettiği ülkeler:
Amerika 4 milyon ton
Avustralya 750 bin
Rusya 500 bin
Kanada 300 bin