Türkiye, 25 Mart 1957 yılında kurulan Avrupa Birliği üyeliği için, 31 Temmuz 1959 yılında başvuruda bulundu.
Yaklaşık 60 yıldır Türkiye’yi oyalayan AB, Türkiye’ye hayır demediği gibi evet de demeyerek, Romanya ve Bulgaristan gibi, bir çok alanda Türkiye’nin gerisinde olan ülkeleri bünyesine kattı. Türkiye’yi yıllarca çeşitli bahaneler öne sürerek birliğe üye yapmadı ve son yapılan açıklamalara göre 20 yıl daha üye yapılmayacağı görüldü.
Türk halkının 3’te 2’si AB üyeliğini istemiyor. Referanduma gidilmesi durumunda Türkiye yıllardır kendisini oyalayan AB ile yolları ayıracak. AB her geçen gün daha çok finans ve enerji sıkıntısı yaşıyor ve İngiltere’nin birlikten ayrılmasıyla domino etkisinin diğer üye ülkelere sıçraması ve AB’nin parçalanması bekleniyor.
AB’den çok sayıda üye ülke vatandaşı memnun değil ve birlikten çıkmak istiyor. Anketlere göre Yunanistan, Fransa ve İspanya vatandaşları büyük çoğunlukla AB’den ayrılmak isterken Hollanda ve Almanya’da AB’den ayrılmak isteyen ve istemeyenler birbirine yakın oranlarda.
Avrupa Birliğini en çok istemeyen üye ülke Yunanistan vatandaşlarının yüzde 71’i AB’yi istemezken ardından, yüzde 61 oranla Fransa, yüzde 49 oranla İspanya geliyor.