Türkiye 4. Sanayi Devrimini Iskalamaması Lazım

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık katıldığı bir yatırım açılışında özetle şunları ifade etti, “Türkiye, 4. sanayi devrimini ıskalamaması lazım, yine tribünden izlememesi lazım. Tüm sanayicimiz, bundan sonraki süreçte yapacağı tüm yatırımlarda bu sanayi devriminin gereklerini hesaba katmalı.

Biz ülke olarak, yeterli tasarrufu olmayan bir ülkeyiz. Bu nedenle yatırım ve harcama yaparken adeta kılı kırk yarmalı, kaynaklarımızı doğru kullanmalıyız. Ar-Ge ve tasarım gibi katma değeri yüksek alanlara daha fazla harcama yapmalıyız.

Yatırım yaparken, o yatırımın ülkenin ekonomik ihtiyaçlarıyla uyumlu olması gerekiyor. Bir yatırım, ihracatımızı artırmalı, ithalatımızı azaltmalı, ülkeye bir teknoloji kazandırmalı veya önemli bir istihdam oluşturmalı. Dünya 4. sanayi devrimine doğru ilerliyor. Bu devrim, üretim alışkanlıklarımızı çok ciddi bir şekilde etkileyecek. Günümüzde ve özellikle gelecekte, ürettiğiniz ürün elbette düşük teknolojili bir ürün olabilir ancak o ürünü ürettiğiniz tesisin düşük teknolojili olması mümkün değil. Artık ne üretiyor olursanız olun en iyi makinelerle en yeni teknolojilerle akıllı üretim sistemleriyle üretmek durumundasınız. Aksi takdirde, küresel alanda rekabetçi olma şansınız kalmayacaktır.

Artık makinelerin birbiriyle konuştuğu, raftaki gömleğin satışının anında elektronik sistemle fabrikadaki üretim tezgâhına bildirildiği ve üretim planlamasının otomatik olarak gelen bilgiler doğrultusunda yapıldığı bir anlayış başlıyor. Yenilikçi ve yeşil üretim anlayışıyla hazırladığımız yeni üretim ve reform paketinde bu 4. sanayi devriminin gereklerini yapabilecek yasal altyapıyı inşallah oluşturacağız. Arzu ediyoruz ki ne üretirsek üretelim nasıl ürettiğimize dikkat edelim; ne yaparsak yapalım artık yenilikçi bir anlayışla yapalım. Türkiye’nin buna ihtiyacı var. Türkiye, katma değeri yüksek ürün üretmek zorunda. Bunu başarmanın yolu, üretimde teknolojiye daha fazla odaklanmak” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir