Türk Müzik Piyasası Youtube Tiktok Twitter Facebook ve Instagram’dan Telif Ä°stiyor

Türk Müzik Piyasası Youtube Tiktok Twitter Facebook ve Instagram'dan Telif İstiyor

Türk Müzik Piyasası Youtube Tiktok Twitter Facebook ve Instagram’dan Telif Ä°stiyor

Milyonlarca doları kasasına koyan yabancı menşeli sosyal paylaşım siteleri Türkçe müziklerde telifi umursamaz halde.

Türkiye’de yıllarca tüketicilere göre telif peÅŸinde koÅŸan yapımcılar, bu iÅŸlerden çok büyük paralar kaldıran sosyal paylaşım siteleri, müzikli oyuncak firmaları, mobil uygulamalar vs. gibi çok geniÅŸ bir kapsamda Türkçe müzikler üzerinden paralar kazanan büyük yabancı ÅŸirketlerden para talep etmeyi unutunca, bu konuda yeni bir yasa çıkmadığı için sürekli zarar etti.

Facebook, Instagram’daki fotoÄŸrafların altına yabancı bir ÅŸarkı eklenince otomatik olarak telif hakları gerekçesiyle izin verilmezken Tarkan, GülÅŸen, Murat Boz, NeÅŸet ErtaÅŸ vs. Türk sanatçıların ÅŸarkıları eklendiÄŸinde kabul ediliyor. Bu sitelerde Türkçe ÅŸarkılar sınırsız bir ÅŸekilde yer alırken, ÅŸarkı sahiplerine baÅŸta Facebook olmak üzere hiçbir yabancı kuruluÅŸ bir kuruÅŸ bile para ödemiyor.

Telif hakları Youtube, Tiktok, Twitter, Facebook ve Instagram’da çeÅŸitli ÅŸekillerde korunuyor. Sosyal aÄŸlar dünya çapında faaliyet gösterdiÄŸi için Türkiye’deki 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu yeterli olmuyor.

Türkiye’deki sanatçılar, müzikleri üzerinden para kazanan yabancı büyük küresel ÅŸirketlerden telif ücretlerini alabilecekleri yeni bir yasanın çıkmasını bekliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir