Tüketici boykotu, bir grup veya gruplar şeklindeki insanlar tarafından, kişilere, pazardaki belirli bazı seçilmiş ürünleri satın almamaları yönünde baskı yaparak belirli amaçları yerine getirmek üzere düzenlenen bir girişimdir.
Türkiye de çeşitli nedenlerle bazı ülkelere ait ürün ve markaların alınmaması gerektiğine dair tepkiler oluşmuş ve bu ürünler boykot edilmişti.
Tüketici boykotu belirli bir markadan ya da üründen, sosyal bir probleme sebebiyet vermesi nedeniyle kaçınan bireyler için tepkilerini ifade etmektir. Tüketiciler bir şirket ya da ülkenin eylem veya politikalarına ciddi bir şekilde memnuniyetsizliklerini ifade etmek için boykota katılırlar.
Kriz çeştlerinden birisi olan boykotlar; işletmeleri gerek ekonomik, gerekse imaj yönünden etkileyebilmektedir. Boykotlar ürün ve hizmet satışlarını düşürebilmekte ve aynı zamanda da kurum imajını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.
Tüketici boykotu, firmalara karşı bir duruş olarak gözükse de, tüketicilere kamu politikaları hakkında söz söyleme fırsatı sunarak toplumsal bir etki oluşturma imkanı vermektedir.
Tüketici boykotu, kişisel kararlardan farklı olmakla birlikte, kişileri bazı tüketim mallarını satın almaktan alıkoyan örgütlü, kolektif, katılım zorunluluğu olmayan, yani hiçbir resmi yaptırımı bulunmayan bir boykot olma özeliği taşır.
Boykot organizatörleri, tüketicilerin boykot organizasyonuna katılımını teşvik eden ve genellikle kurumların etik olmayan veya kurumsal olarak haksız olduğunu düşündükleri uygulamalarını protesto eden sivil toplum örgütleridir.
Ülkeler arasındaki gerginlikler, düşmanlıklar bir ülkede yaşayan tüketicilerin başka bir ülkeye ait ürünlere zıt tavır almasına neden olabilmektedir. Böyle anlaşmazlıklar genellikle ülkeler arasında yer alan sınır anlaşmazlıkları, ekonomik argümanlar, diplomatik anlaşmazlıklar ya da dini farklılıklardan kaynaklanmaktadır.