TSE Bünyesindeki Gıda Analiz Laboratuvarları Nerede ve Kaç Ürün Analiz Ediliyor
TSE bünyesinde gerçekleştirilen gıda analizleri kapsamında 2016 yılında 3 bin 773 numune raporu hazırlandı.
TSE’nin Ankara ve Gebze’de yerleşik 2 gıda laboratuvarı bulunuyor.
Ankara’daki laboratuvar 332 farklı ürünü analiz ediyor. Laboratuvarda özellikle koruyucu tespiti, aflatoksin, ağır metal, kafein, bitkisel yağ tayini ve mikrobiyolojik analizler konusunda hizmet veriliyor.
Gebze Biyogenetik ve Gıda Laboratuvarında ise 350 farklı ürün analiz ediliyor. Burada genetiği değiştirilmiş organizmalar(GDO), pestisit, ağır metal, etil alkol, tür tayini (domuz, tek tırnaklı hayvan etleri) analizleri ile et ürünlerinde kullanımı yasak yabancı organ ve doku parçalarının, hastalık yapıcı mikroorganizmaların tespiti ve balda tağşişe yönelik analizler yapılıyor.
2016 yılında TSE bünyesinde gerçekleştirilen gıda analizleri kapsamında, 3 bin 773 numune rapor hazırlandı. TÜBİTAK ile birlikte yürütülen çalışmalar kapsamında, jelatin kökeni, L-Sistein kökeni(amino asit) ile mono sodyum glutamat analizlerinin validasyon çalışmaları da laboratuvarlarda yapılmakta olup, bu analizler de çok kısa sürede hizmet profiline eklenecek.
İzmir’de hizmet veren TSE Ambalaj Laboratuvarı da en az gıda kadar önemli. Burada plastik, teneke, kağıt ambalajlarda formaldehit(organik bileşik), su buharı ve oksijen geçirgenliği, gıdaya temas eden teneke ambalajlarda kalay-krom, migrasyon analizleri ile fiziksel testler yapılıyor. Migrasyon testleriyle, gıdayla temas eden plastik, naylon, polyester ve PVC gibi ambalajlardan içine konulan gıdaya geçiş miktarı tayin ediliyor.
Polikarbon plastiklerde, konserve kutuları ve meyve suyu kutuları gibi gıda ambalajlarının iç kısmında yer alan kaplama malzemeleri gıdaya nüfuz edebilir. Bu tip maddeler vücutta birikim sonucu hormonel, sinirsel ve benzer olumsuz etkilere sebep olabilir.