Trump Ä°craatlara BaÅŸladı Amerika Trans-Pasifik Ortaklığı’ndan Ayrıldı Çin Mutlu

Trump İcraatlara Başladı Amerika Trans-Pasifik Ortaklığı'ndan Ayrıldı Çin Mutlu

Amerika’nın yeni baÅŸkanı Donald Trump, Trans-Pasifik Ortaklığı’ndan ayrılmayı onaylayan kararı imzaladı.

Trans Pasifik Ortaklık AnlaÅŸması, Pasifik Kıyıları’nda yer alan 12 ülke (Amerika, Japonya, Malezya, Avustralya, Yeni Zelanda, Kanada, Meksika, Brunei, Vietnam, Åžili, Peru, Singapur) arasında yapılan bir ticaret anlaÅŸması. AnlaÅŸma 7 yıllık müzakereler sonucunda 4 Åžubat 2016’da Yeni Zelanda’da imzalanmıştı. Ortaklık Amerika’nın öncülüğünde oluÅŸturulmuÅŸtu ve Güney Kore’nin katılması bekleniyordu.

Sözleşmeyle ekonomik büyümeyi teşvik etme, iş oluşturma ve istihdamı destekleme, yenilik, üretkenlik ve rekabet gücünü artırma, yaşam standartlarını yükseltme, imza sahibi ülkelerdeki yoksulluğu azaltma ve şeffaflığı, iyi yönetim ile emek ve çevrenin korunmasını güçlendirmeyi hedeflemekteydi.

Trump, baÅŸkanlık seçim kampanyalarında Trans Pasifik Ortaklık AnlaÅŸması’nın Amerika için potansiyel felaket olduÄŸunu belirtmiÅŸti.

Çin’de iktidar yanlısı medya, Trans-Pasifik Ortaklık AnlaÅŸmasının oluÅŸturacağı her türlü engele karşı koyabilmek için Çin tarafından bölgesel ekonomik anlaÅŸmalar ve serbest ticaret anlaÅŸmalarının müzakere sürecine hız verileceÄŸini ifade ediyordu.

Amerika, Meksika, Japonya ve Kanada’da çok farklı iÅŸ kollarını içeren gruplar, bu ortaklığın küçük ölçekli iÅŸletmeleri tamamen yok edeceÄŸini ileri sürerek anlaÅŸmaya karşı çıkıyordu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir