Soda külü üretimi için kullanılan hammadde Trona cevheridir. Doğal soda külünün yüzde 52’si cam sanayisinde, yüzde 25’i kimya sanayisinde ve yüzde 11’i sabun deterjan gibi ürünlerde kullanılmaktadır.
Cam üretimi, deterjan üretimi, selüloz ve kağıt üretimi, demir ve çelik endüstrisi, alümine üretimi, bazı kimyasal maddelerin üretimi, fotoğrafçılıkta, galvaniz kaplama banyoları, birçok sodyumlu kimyasal maddelerin yapılmasında, suların temizlenmesinde, demir cevherlerinin kükürtlerinin alınmasında kullanılmaktadır.
Tronadan üretilen sodanın kalitesi yüksek, üretim maliyeti düşüktür. Ayrıca çevreye hiçbir zararı yoktur.
Stratejik önemi giderek artan ancak Türkiye’nin henüz yeterince kullanamadığı bir madendir. Türkiye’de Bor madeninden daha çok miktarda bulunan Trona ekonomik yönden değere sahiptir. Ayrıca Avrupa’da trona madeni bulunmamakta. Doğal soda yatakları nadir oluşumlardır. Sadece 3 ülkede Amerika, Türkiye ve Çin’de önemli miktarlarda bulunmaktadır.
Dünyada üretilen Soda Külünün yüzde 70’i sentetik, yüzde 30’u ise tronadan üretilen doğal soda külü oluşturmaktadır.
Türkiye, Ankara Beypazarı ilçesindeki yaklaşık 250 milyon tonluk rezervlere ek olarak, 2007 yılında Ankara’nın Kazan ve Sincan ilçelerinde bulunan yaklaşık 650 milyon tonluk rezervleriyle toplam 900 milyon tonluk işlenebilir trona rezervine sahiptir ve dünyada Amerika’dan sonra 2. sırada yer almaktadır.
Coğrafi konumuyla Türkiye; Avrupa, Ortadoğu, Orta Asya ve Afrika pazarlarına yakın olduğu için üreteceği Doğal Soda Külünü çok daha ucuz maliyetlerle pazarlayabilme avantajına sahip.
Kıymeti bilinmeyen çok değerli bir madenmşiş