Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir Belirtileri

Travma Sonrası Stres Bozukluğu Nedir Belirtileri

Yaşanan travmatik bir olay sonrasında neredeyse herkes stres tepkileri gösterir. Yaşanan olayın kendisinin olağanüstü olduğu bir durumda gösterilen bu stres tepkilerinin, bir dönem için, Anormal bir olaya verilen normal tepkiler olarak görülmesi gerekmektedir. Bunların süreklilik göstermesi durumunda Travma Sonrası Stres Bozukluğu adını alır.

Yaşanan bir afet sonrası mağdurların yaklaşık yüzde 10 ila 15’i olaydan çok kısa bir süre sonra toparlanır, olayın etkileriyle başa çıkabilir ve hatta lider rolü üstlenebilir. Yaklaşık yüzde 70 gibi bir bölümü ise olaydan etkilenir ve stres tepkileri gösterir.

Travmatik Stress Tepkileri
1)Fiziksel Tepkiler
Mide bulantısı, kusma vb. sorunlar, Yorgunluk, Çarpıntı, Göğüs ağrısı, Titreme, Baygınlık hissi, Baş dönmesi, Baş ağrıları

2)Duygusal Tepkiler
Kaygılı olma, Üzüntü, Depresif duygu durumu, İnkar, Korku, Suçluluk, Panik, Hayal kırıklığı, Kızgınlık

3)Zihinsel Tepkiler
İlk Şok, Bellekle ilgili sorunlar, Dikkatsizlik, Kabuslar, Araya giren düşünceler, Yönünü bulamama, Eskileri hatırlayamama, Sorun çözememe, Yanlış kararlar, Uyku bozuklukları

4)Davranışsal Tepkiler
Kendini geri çekme, Yerinde duramama, kıpır kıpır olma, Ani davranışlar, Alkol ve madde alımı, Çabuk tepki verme, Başkalarını suçlama, Yeme sorunları, Kolayca korkma

5)Sosyal Tepkiler
İş-okul, arkadaşlık ve evlilik ilişkilerinde sorunlar, İnsanlardan uzaklaşma, Aşırı yargılayıcı ve suçlayıcı olma, Her şeyi kontrol altında tutma isteği.

Bir kısmı sorumlulara yönlendirilmiş ancak büyük bölümü hedefe yönlendirilmemiş yoğun bir öfke, varsa kayıplara ilişkin yoğun bir üzüntü, olayın tekrarlanabileceğine dair yoğun korku hissi vardır.

Travmatik olay yaşayan neredeyse herkes stres tepkileri gösterir ama bu herkesin hasta olduğu ya da uzun süreli rahatsızlık yaşayacağı anlamına gelmez. Kişilerin vermiş oldukları stres tepkilerinin uzun ya da kısa süreli olması, kendilerine verilebilen destekle doğru orantılıdır.

Travmatik bir süreç ya da yoğun stres yaratan bir kriz dönemi geçiren birçok insan problemler yaşayabilir. Bir süre sonra bu kişilerin birçoğu bu problemlerden büyük ölçüde kurtulabilir ve hatta eskisine göre daha da güçlenebilirler. Travmatik olaylardan yüzde 10 ila 15 gibi bir bölüm uzun süreli olarak etkilenir.

Yaklaşık olarak verilen bu oranlar insan eliyle oluşan travmatik olaylarda daha farklı oluşmaktadır. Her üç kişiden biri, hayatlarının belli bir evresinde, travmatik bir olaya maruz kalır. Travma Sonrası Stres Bozukluğu bunlardan yüzde 10-15’ini etkilemektedir. Bununla birlikte çoğu kişi Travma Sonrası Stres Bozukluğu yaşasa bile, bu konuda bir yardım almamıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir