Uluslararası bir araştırma grubu şu anki sokak armatür sistemlerinin yerini alacak bir proje üzerinde çalışıyor.
Massachusetts Institute of Technology (MIT), ETHZ Zürich ve İtalya’daki Ulusal Araştırma Komisyonu, trafikteki gecikmeleri ve yakıt tüketimini azaltabilecek, trafik kalıplarını daha verimli hale getirecek bir sistem üzerinde çalışıyor.
Araştırmacılar, zaman dilimlerini ayırarak daha verimli trafik kavşakları geliştiriyor.
Proje, sensörlerle donatılmış araçların sürücüsüz olarak kavşaklardan geçerken trafik ışıklarında durmadan diğer araçlar ile güvenli bir mesafede haberleşmesi ve trafik akışının kesintisiz devam etme fikrine dayanıyor. Trafik ışıklarında bekleme süreleri tamamen ortadan kalktığı için zaman dilimlerine dağıtılan trafik akışı daha hızlı ve kesintisiz olarak sağlanıyor.
Kavşaklardaki zaman dilimlerine ayırma işlemi hava trafiği kontrolüne ve hava limanlarındaki zaman dilimlerine ayırma işlemine benzer. Bir araç bir kavşağa yaklaştığında otomatik olarak trafik kontrol sistemi ile bağlantı kurarak bu kavşağa giriş izni ister. Bu doğrultuda her sürücüsüz araca bir zaman dilimi atanır ve o aracın kavşaktan ne zaman geçeceği tayin edilir. Dur ve kalk trafiği büyük ölçüde engellenmiş olur ve bu sayede hava kirliliği emisyonu azalır. Bunun dışında zaman dilimlerine ayrılmış trafik düğüm noktaları istenilen esnekliği sağlayacak ve araç trafiğinin yanı sıra yaya ve bisiklet trafiğinin kontrolüne de imkân sağlayacaktır.
Trafik ışıklarından zaman dilimleri atanmış kavşaklara geçişle trafik akışı dramatik ölçüde rahatlar, uzun kuyruklar ve sıkışıklıklar neredeyse sıfıra iner. Mümkün olduğu kadar hızlı bir şekilde şehirlerde sürücüsüz araçların etkisi konusuna odaklanmak önemli. Trafik altyapısı onlarca yıldır kullanılıyor. Bunlar yeni teknolojilerle ortaya çıkan trafik akışı arızalarından önemli ölçüde etkileniyor.