Toz Bulutu Neden Olur
Toz oluşturmaya uygun bölgelerde havalanan kum ve toz kümeleri havada çok uzun mesafeler gidebilir. Sahra Çölü ve Arap Yarımadası çevresindeki kurak topraklar, İran, Pakistan ve Hindistan’dan gelip Umman Denizi’nde biriktirilen bazı katkılar ile birlikte, havadan inen kum ve toz başlıca kaynaktır.
Toz bulutu, kurak ve yarı kurak bölgelerde yaygın olan meteorolojik bir olaydır. Bir nevi doğal afet olan toz bulutları hava kirliliğini artıran en önemli etkenlerden biridir.
Toz kümeleri solunan havanın kalitesini düşürür insan sağlığı üzerinde olumsuz etkileri vardır. Ayrıca havacılığı tehdit eder.
Depremle hiç bir alakası yoktur. Uzmanlar güney illerimizde meydana gelen sarı toz bulutunun kimyasal bir saldırı olmadığını doğal bir olay olduğunu açıklıyor.
Toz bulutunu oluşturan zerrecikler çok ufak olduklarında, bu zerreciklerin oluşturduğu yoğun kütleler atmosferi kirletir ve yerden iki üç metre yüksekliğe kadarlık bir irtifada yoğunlaşır.
Toz bulutlarında bulunan zerrecikler kentsel kirleticilere karıştıklarında çeşitli kimyasal maddelere bulaşır ve bu yüzden yapışkan bir özelliğe kavuşurak kolayca her türlü yüzeye yapışır. Böylece çeşitli sanayi makineleri ve elektrikle çalışan eşyaların bozulmasının yanı sıra türlü hastalıklara ve alerjik vakalara yol açar.
Bazen havada kalma süresi 10 günü bile bulabilir.
Toz bulutu bitkilerin kurumasına yol açar.
Amerika’nın Irak’a dayattığı savaştan doğan sonuçlar, Irak ve Suriye’de ve İran’ın bazı bölgelerinde çölleşmenin yayılmasına ve toz bulutlarının oluşmasına yol açan etkenlerdir.