Halk arasında tik olarak bilinen Tıp literatürüne ilk kez 1884 yılında Fransız doktor Tourette tarafından kazandırılan Tourette sendromu; ani, istemsiz kas hareketleri ve ses çıkarma ile devam eden kronik seyirli nörolojik bir rahatsızlıktır.
Tik toplumda çok sık olarak görülse de her tik tourette sendromu demek değildir. En az 1 yıl hemen her gün sürmesi gerekir. Tourette sendromuna pek çok psikiyatrik hastalık eşlik edebilir. Özellikle takıntılarla giden obsesif kompülsif bozukluk sıklıkla eşlik eder. Ayrıca dışlanmaya bağlı olarak sosyal fobik sorunlar dikkat bozukluğu ve öğrenme güçlükleri gözlenebilir.
Tourette tedavisinde erken teşhis ve yaş faktörü çok önemlidir. Belirtiler genellikle 5-6 yaşlarında ortaya çıkar. Ergenlikle beraber tikler artış gösterir.
Sosyal ortamlarda gerçekten bireyi zorlayan ve psikolojik olarak olumsuz etkileyen bir rahatsızlıktır. Örneğin ağır ses tiklerinde ders içinde çocuk istemsiz ses çıkarabilir ve bu durum ders ortamını bozabilir. Özellikle bu konuyla ilgili bilinçsiz eğitimciler çocuğun bunu bilerek yaptığını sanarak çocuğu cezalandırma eğilimine girebilir. Ayrıca kronik tiklerden dolayı akranlarının zorbalıklarına ve alaylarına maruz kalabilirler. Bu tür olumsuzlukların yaşanmaması için en başta toplumumuzun ve ailelerin bilinçlenmesi gerekmektedir.
Ailelerin öncelikle bu durumun bir sendrom olduğunu kabul etmeleri ve bireyin bilerek bu hareketleri yapmadığını bilmeleri mühimdir. O yüzden tikler hususunda gereksiz uyarılardan kaçınılmalı ve hastanın kendisini psikolojik olarak rahat hissetmesi sağlanmalıdır.