Kaspersky Lab’ın uzmanları istenmeyen e-postalarla finansal kimlik avcılığında önemli bir artış olduğunu tespit ettiler. Tanınmış bankalar, ödeme hizmetleri, çevrimiçi mağazalar ve benzeri kurumların adlarını kullanan dolandırıcılık amaçlı e-postaların sayısında yüzde 7,9 oranında bir artış gerçekleşti. Bu tür mesajlar tüm kimlik avcılığı mesajlarının yaklaşık yüzde 42’sini oluşturuyor. Tüm ödeme sistemleri arasında siber suçlular en fazla PayPal’a ilgi gösterdi: bu hizmet ile ilgili referanslar, kimlik avcılığı önleme programlarından gelen uyarıların sayısında oldukça büyük bir artışı tetikledi.
Toplam e-posta trafiğinde istenmeyen e-postaların oranı Temmuz ayında yüzde 2,2 artarak yüzde 67’ye yükseldi. ABD yine, istenmeyen e-postaların lider kaynak ülkesi olmayı sürdürdü: dünyadaki tüm istenmeyen e-postaların altıda biri bu ülkeden gönderildi. Tüm istenmeyen e-postaların yüzde 5,6’sının kaynağı olan Rusya uzun süredir bulunduğu ikincilik koltuğunu korudu; ancak bu oran Haziran ayına göre yüzde 1,4 puan düştü. Dünyadaki tüm istenmeyen e-postaların yüzde 5,3’ünün üreticisi olan Çin, listenin üçüncü sırasında.
İstenmeyen e-postaların konularına bakacak olursak, uzun süren sıcak yazın bıraktığı izleri görüyoruz. İnternetin özellikle Rusya segmentinde, güneşten koruma ve sıcakla mücadele öğelerinin reklamlarını yapan istenmeyen e-postaların sayısında bir artış görüldü. Yine Temmuz ayında Kaspersky Lab’ın uzmanları, klimalar, fanlar, pencereler için güneş perdeleri, şişelenmiş su ve güneş gözlükleri gibi yaz mevsimi ile ilgili çeşitli ürünler öneren istenmeyen e-postaların sayısında da bir artış belirledi.
Yaz ayları aynı zamanda tatil demek olduğundan ve hemen herkes plajda harika görünmek istediğinden, dolandırıcılar bu konuda yardım teklif etmeyi de ihmal etmediler. Temmuz ayında her tür cilt bakım ürünü ve güzellik salonlarından sezonluk indirimlerin reklamlarıyla dolu çok sayıda istenmeyen e-posta tespit edildi. Kaspersky Lab’ın uzmanları ayrıca, meşhur stilistlerin güzellik sırları olarak reklamı yapılan videolar keşfettiler.
Her ne kadar Temmuz ayında iş etkinliği yoğun olmaktan çok uzak olsa da dolandırıcılar, kurumsal kullanıcıları da unutmadılar. Yazın tam ortasında, İnternetin Rusya segmentinde reklam içerikli e-postalar dağıtmakta uzmanlaşmış olan siber suçlular, kurumsal açık hava etkinlikleri ve havuz partileri organizasyonu teklifleriyle kullanıcının dikkati çekmeye çalıştılar.
Kaspersky Lab İstenmeyen E-posta Analisti Tatyana Shcherbakova, Temmuz ayının istatistikleriyle ilgili olarak, Yaz aylarında iş etkinliği yavaşlar ve dolandırıcılar, zararlı yazılım içeren e-postalar dahil olmak üzere daha kazançlı yöntemlere geçer. Sonuç olarak istenmeyen e-postalar daha tehlikeli hale gelir ve kullanıcılara daha büyük bir riske maruz bırakır. Bu nedenle Temmuz ayında, dolandırıcıların finansal hizmetlerle daha fazla ilgilendiğini fark ettik. Buna ek olarak, zararlı e-posta eklentileri listemizin en üst sırasında, uzun süredir ilk kez, kullanıcıların hassas bilgilerini çalmak için kullanılan bir Trojan indirici yer aldı dedi.