Telefon Yıldırımı Çeker Mi

Telefon Yıldırımı Çeker Mi

Telefonlar yıldırım çekiyor. Yılın her zamanında dünya üzerinde 2 bin yıldırım bulutu oluşur ve dünyaya her saniyede ortalama 100 yıldırım düşer. 5G ile elektromanyetik alanlar artacağı için daha çok yıldırım düşecek. Yıldırımların anlık takip edilebileceği site adresi: tr.blitzortung.org

Uzmanlar Akıllı telefonların şimşekli havalarda özellikle dış mekanlarda açık ortamlarda yağışlı havalarda kullanılmamasını öneriyor. Cep telefonları metal maddelerden oluştuğu için üzerine yıldırım düşme olasılığını çok fazla. Aynı şekilde kablosuz sabit ev telefonlarıda yıldırım çekiyor.

Yıldırımdan Nasıl Korunmalı?

Doktorlara göre derinin yüksek direncinin yıldırıma karşı vücudu dayanıklı hale getirmesine rağmen cep telefonu ya da kablosuz telefonlar gibi metal maddenin insan vücudunun direncini kırarak düşen yıldırımın iç organlara zarar verme veya yaşamını kaybetme olasılığını arttırıyor.

Türkiye, Çin, Malezya ve Güney Kore’de telefonuyla konuşan kişiler yıldırım çarpmasıyla hayatlarını kaybetti. İngiltere’de bir kişi cep telefonuyla konuşurken yıldırım çarptı ve ağır yaralandı.

Yıldırımın düşmesini hızlandıran etkenler; sivri uçlar, bayrak direkleri, kuleler, yüksek binalar, Televizyon, Telsiz, GSM, Radyo Vericileri, Anten direkleri, trafo tesisleri, cami minareleri vs. neden olur.

Otomobiller yıldırım düşmelerine karşı koruma sağladığı için yağışlı ve yıldırımlı havalarda otomobil içinde kalmak daha güvenli hale geliyor otomobile yıldırım düşse bile içinde bulunanlar zarar görmüyor.

Yıldırım düşmesinden korunmak için Paratoner taktırılması gerekiyor. Paratoner veya yıldırımsavar, havadaki elektrik yükünü toprağa aktarmayı sağlayan araçtır.

Binaların ve evlerin gökyüzüne yakın olan yerlerine paratoner adı verilen aletler konulur. Bu aletler kısaca toprağa bağlanmış birer demir çubuktur. Topraklama sayesinde demir iletkene gelen yıldırım etkisiz hale getirilir.

Gerçek zamanlı olarak yıldırımları bu site üzerinden takip edebilirsiniz:
map.blitzortung.org/#1/52/8

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir