Telefon Dolandırıcılığı Bilgilenerek Korkunun Engellenmesiyle Önlenir

Telefon Dolandırıcılığı Bilgilenerek Korkunun Engellenmesiyle Önlenir

Telefon dolandırıcılığı çok ciddi oranda üzerinde durulması gereken bir sorun haline geldi. Güvenlik güçlerinin tüm ikazlarına karşın, çok sayıda ünlü ismi, siyasileri, sporcuları, bilim adamlarını, ev kadınlarını, her yaştan, her eğitim seviyesinden vatandaşları ikna edip dolandıran telefon dolandırıcıları, gündemi yakından takip edip her gün kurbanlarına yenilerini ekliyor. Dolandırılanların yüzde 80’i 40 yaş üstü kişilerden oluşuyor.

Türkiye genelinde 2015 yılında 9 bin 950 kez telefonla dolandırıcılık meydana geldi.

Yargıtay telefon dolandırıcılığı suçlarına farklı kararlar verebiliyor. Ancak uzman hukukçular telefon dolandırıcılığı yapanlara, yağma ve örgüt kurma suçlarından cezalandırılması gerektiğini böylece alt ceza sınırının 7 yıl olmasının bile caydırıcı olacağını ifade ediyor.

Telefon dolandırıcıları vatandaşları milyonlarca TL tutarlarında dolandırıyor parası olmayan vatandaşlar kredi çekip dolandırıcılara parasını kaptırıyor.

Yapılabilecek en önemli şey, önceden olası dolandırıcılık durumları hakkında medya yoluyla tüm vatandaşları sürekli bilgilendirmektir. Bu durumlar hakkında bilgilenenler, böyle bir olay başına geldiğinde korku yaşamaz ve strese girmeden duruma uygun tepkiler verir.

İletişim yoluyla dolandırıcılık suçunun nitelikli dolandırıcılık kapsamına alınması yönündeki kanun tasarısı taslağı Adalet Bakanlığına sunuldu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir