Tarık Akan Kimdir

tarık akan kimdir

Tarık Tahsin Üregül sahne adıyla Tarık Akan 13 Aralık 1949 yılında İstanbul’da doğan sinema ve dizi oyuncusudur. Basın Yayın Gazetecilik Yüksek Okulundan mezun olup Gazetecilik dalında yüksek lisans eğitimi aldı.

Sinema oyuncusu olmadan önce plajlarda cankurtaranlık ve işportacılık yaptı.

1970 yılında katıldığı oyunculuk yarışmasında birinci oldu. 1971 yılında Solan Bir Yaprak Gibi adlı ilk filminde oynadı.

1981 yılında YOL filmiyle kariyerinde zirveye çıktı. Cannes film festivalinde bu film Altın Palmiye kazandı.

1973, 1978, 1984, 1989 ve 1990 Yıllarında Antalya Altın Portakal Film Festivalleri, 1982 yılında Cannes Film Festivali ve 1985 yılında Berlin Uluslararası Film Festivali Mansiyon Ödülünü kazandı. Çok sayıda yerli ve yabancı kurumlardan Premier ödüller kazandı.

1985 yılında Muammer Özer’in yönettiği Bir Avuç Cennet adlı filmde Hale Soygazi ile birlikte başrol oynamıştır. Türkiye-İsveç ortak yapımı olan film yurt içi ve yurt dışında toplam beş ödül kazanmıştır. Bunlardan birisi “İsveç Göçmen Filmleri Festivali”, Özel Ödülü’dür.

Almanya’da yaptığı bir konuşma nedeniyle 12 Eylül Darbesinden sonra Türkiye’ye dönüşünde tutuklandı. Sanatçı bu olayları Anne kafamda bit var adında bir kitap çıkararak yazdı.

Canım Kardeşim (1973), Hababam Sınıfı (1975), Ah Nerede (1975), Sürü (1977), Yol (1982), Karartma Geceleri (1990) gibi filmlerle büyük başarı elde etmiştir. Sanatçı bu zamana kadar toplam 111 film, 4 televizyon dizisinde oynadı.

Filmografi
2009 Deli Deli Olma
2006 Ankara Cinayeti, Ahh İstanbul
2004 Gece Yürüyüşü
2003 Vizontele Tuuba
2002 Gülüm, Abdülhamit Düşerken, Koçum Benim
1999 Hayal Kurma Oyunları, Eylül Fırtınası
1997 Mektup, Antika Talanı
1995 Aşk Üzerine Söylenmemiş Herşey
1994 Yolcu, Çözülmeler
1992 Taşların Sırrı
1991 Bir Kadın Düşmanı, Uzun ince Bir Yol, Siyabend ile Heco
1990 Bir Küçük Bulut, Devlerin Ölümü, Berdel, Karartma Geceleri
1989 İkili Oyunlar, İsa, Musa, Meryem, Leyla İle Mecnun, Kimlik
1988 El Kapıları, Dönüş, Üçüncü Göz
1987 Yağmur Kaçakları, Skandal, Su Da Yanar, Çark, Kızımın Kanı
1986 Halkalı Köle, Adem ile Havva, Acı Dünya, Ses, Kıskıvrak, Beyoğlu’nun Arka Yakası
1985 Bir Avuç Cennet, Kan, Tele Kızlar, Son Darbe, Paramparça
1984 Pehlivan, Yosma, Damga, Kayıp Kızlar, Alev Alev
1983 Derman, Çocuklar Çiçektir, Gecenin Sonu, Beyaz Ölüm
1982 Arkadaşım, Kaçak
1981 Deli Kan, Herhangi Bir Kadın, Yol
1979 Adak, Demiryol
1978 Maden, Seninle Son Defa, Kanal, Sürü, Lekeli Melek
1977 Şeref Sözü, Baraj, Bizim Kız, Babanın Evlatları, Nehir, Sevgili Dayım
1976 Gizli Kuvvet, Cani, Kader Bağlayınca, Öyle Olsun, Aşk Dediğin Laf Değildir
1975 Bizim Aile / Merhaba, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı, Ateş Böceği, Çapkın Hırsız, Gece Kuşu Zehra, Delisin, Evcilik Oyunu, Ah Nerede
1974 Hababam Sınıfı, Esir Hayat, Memleketim, Kanlı Deniz, Yaz Bekarı, Mavi Boncuk, Mahçup Delikanlı, Boşver Arkadaş
1973 Yeryüzünde Bir Melek, Umut Dünyası, Yalancı Yarim, Canım Kardeşim, Bebek Yüzlü, Oh Olsun
1972 Sisli Hatıralar, Azat Kuşu, Kaderimin Oyunu, Suçlu, Para, Aşkların En Güzeli, Üç Sevgili, Sev Kardeşim, Tatlı Dillim, Feryat
1971 Emine, Beyoğlu Güzeli, Vefasız, Melek mi, Şeytan mı?, Solan Bir Yaprak Gibi

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir