Strafor Tehlikesi Giderek Yaygınlaşıyor Zehirli Köpük Tabaklar Marketlerde
En kötü plastik malzemesinden üretilen insanlara en zararlı kanser yapan ve çevreyi çok kirleten geri dönüşümü zor olan strafor plastik malzemesiyle üretilen tabaklar marketlerde giderek yaygınlaşarak gıda ürünlerine altlık olarak kullanılmaya başlandı.
Bilinçsiz tüketiciler doğrudan gıda maddesine geçen kanserojen ürünün tehlikesini bilmediği için marketler ucuz maliyetinden ötürü bu tabaklara yöneldi. Avrupa’da başta Fransa olmak üzere çok sayıda ülkede bu tür ürünlere yasak getirilirken Türkiye’de henüz bir sınırlama yapılmadı.
1986 yılında Amerika Çevre Koruma Ajansı tarafından yapılan İnsan Doku Araştırmasına göre, gıdalarda kullanılan strafor tabak, kab gibi ürünlerin kullanım sırasında ağırlıklarının azaldığı ve straforun gıda veya sıvıya sızdığını belirtmişlerdir.
Türkiye’de gıdalarda kullanılan bu kaplara yasaklama gelene kadar tüketicilerin bilinçlenerek bu tür ürünleri içeren gıda ürünlerini satın almayarak önlem alması gerekiyor.
Türkiye’de plastiklerin yiyeceklerle birlikte kullanılması konusunda kanuni bir boşluk bulunmaktadır.
Bu kaplar içerisindeki yiyeceklerden uzun süre beslenmek kronik zehirlenmelere neden olabilmektedir. Akut zehirlenmeler genellikle strafor malzemenin içerisindeki kloroflorokarbondan kaynaklanmaktadır.
Strafor ile doğrudan temas halinde bulunulması bile kansere neden olabilmektedir. Özellikle kanseri tetikleyici ikincil bir unsurdur.
Köpük tabak olarak adlandırılan plastik strafor tabaklar en zararlı 06 PS yani Polistiren, Benzen denen bir maddeden imal edilir. Bu kanser yapan tabaklar her türlü gıda ambalajlarında sıklıkla kullanılıyor. Et tavuk vb. gıdalara altlık olarak kullanılan özellikle ramazan aylarında da yiyecek dağıtımında en çok kullanılan zararlı ürünlerdendir.
Oldukça sert, kırılgan ve parlak bir malzemedir. Hızlı yanar, kuvvetli gaz kokusu yayar, önemli miktarda kurum üretir. Asetonlu ortamda hızla kabarır erir. Yakılması halinde içindeki benzen buharlarının solunmasıyla zehirlenme ortaya çıkar. Deri yoluyla da organizmaya girerek zehirlenmeye neden olabilir. Yüksek konsantrasyonda benzen buharına maruz kalındığında ani zehirlenme belirtileri ortaya çıkar.