SriLanka Hakkında Bilgi

Sri Lanka Hakkında Bilgi

Sri Lanka Hakkında Bilgi

Sri Lanka, (Sri Lanka Demokratik Sosyalist Cumhuriyeti) Hindistan’ın 31 km güneyinde, Hint Okyanusu’nda yer alan ada ülkesidir. Yaklaşık 22 milyon nüfusa sahip Sri Lanka’nın başkenti Kolombo’dur.

4 Şubat 1948 tarihinde İngiliz sömürüsünden çıkarak bağımsızlığına kavuşmuş ve 22 Mayıs 1972 tarihinde Seylan olan adını Sri Lanka olarak değiştirmiştir. Bağımsızlık sonrası Türkiye’nin Yeni Delhi Büyükelçiliği Sri Lanka’ya akredite edilmiştir. Sri Lanka’nın Tel Aviv Büyükelçiliği de Türkiye’ye akredite olarak görev yapmıştır.

İngiliz sömürgesi etkisinde kalan Sri Lanka’da trafik İngiltere’deki gibi soldan işliyor ve en yaygın ulaşım aracı olarak tuk-tuk adı verilen araçlar kullanılıyor.

Konya’dan 1061 yılında Prens Cemalettin adlı bir Türk’ün Sri Lanka’ya gittiği bilgisi, Türkler ile Sri Lankalılar arasındaki ilişkinin geçmişinin 11. yüzyıla kadar gittiğini göstermektedir. Diplomatik/konsüller ilişkiler ise Osmanlı Devleti’nin 1864 yılında Hassen Lebbe Marikkar’ı ilk Fahri Konsolos olarak atamasıyla başlamıştır.

Ülkede ay-yıldız’ın çeşitli yerlerde kullanılması ve bir giyim kuşam unsuru olan fes, Sultan Abdülhamit’in ülkeye bıraktığı miraslar arasında bulunmaktadır. Ayrıca, Kolombo’da bulunan Hulftsdrop bölgesindeki bir cadde de Abdul Hamid Street olarak adlandırılmıştır.

Ülkede yaklaşık 2,5 milyon Müslüman bulunuyor. Sinhala (yüzde 73,9), Sri Lanka Tamilleri (yüzde 12,7), Hint Tamilleri (yüzde 5,5), Moor (Müslüman topluluk yüzde 7,1), Burgher (Portekiz, Hollandalı ve Sri Lankalı karışımı melez ırk yüzde 0,2), diğer etnik gruplar (yüzde 0,6) ülkede yaşıyor.

Ülke aralık ve mart aylarında tropikal ve kuzeydoğu muson yağmurları, haziran ve ekim aylarında ise güneybatı muson yağmurları etkisi altına giriyor.

Tropikal ormanları, çay tarlaları, baharat ağaçları, pirinç tarlaları ve kauçuk ağaçlarıyla bezeli ülkede ünlü seylan çayı, ana geçim kaynağınıdır.

Sri Lanka’nın en önemli ihraç pazarları; Amerika, İngiltere, Hindistan, İtalya, Almanya ve BAE olurken ithalatında başlıca ülkeler; Hindistan, Çin, BAE, Japonya, Malezya ve Singapur.

Başlıca ihracat ürünleri; çay, örme eşyalar, hazır giyim, iç giyim ürünleri, aksesuarlar, kullanılmış yenilenmiş dış lastikler, dolgu lastik.

Başlıca ithal ettiği ürünler; petrol yağları ve bitümenli minerallerden elde edilen yağlar, ham petrol, taşıtlar, çimento, buğday ve mahlut, süt, krema, değerli taşlar ve metallerdir.

Dış ticaret açığı verdiğimiz Sri Lanka’dan Türkiye’nin ithal ettiği ürünler arasında; suni devamsız lifden iplikler, çay, kullanılmış dış lastikler, aktif hale getirilmiş karbon (aktif kömür), tabi mineral maddeler ve hayvansal karalar, çocuk hazır giyim, iç giyim ürünleridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir