2. Dünya Savaşı’ndan sonra Avrupa’da gerçekleşmiş en büyük toplu insan kıyımı ve Avrupa’daki hukuksal olarak ilk kez belgelenmiş soykırımdır.
Sırp Cumhuriyeti Ordusu 11 Temmuz 1995’te yaşanan ve 8 binden fazla Boşnak’ın hayatını kaybettiği Sırp ordusu ve özel güvenlik güçleri tarafından yapılan kıyımdır. Hayatını kaybedenler arasında kadın ve küçük yaşta çocuklarında olduğu belgelerle ispatlanmıştır.
Soykırımda katledilen 3 binden fazla kişinin cesedine bugüne kadar hala ulaşılamadı.
Rusya, Srebrenitsa soykırımını kınayan tasarıyı veto etti. Veto ile Srebrenitsa’da işlenen suçların, BM Güvenlik Konseyi tarafından soykırım olarak adlandırılmasını önledi.
Tasarı için yapılan oylamada, 15 üyeden 10’u tasarı lehinde oy kullanırken Çin, Nijerya, Angola ve Venezuela çekimser oy kullandı.
Uluslararası Adalet Divanı ve Eski Yugoslavya Uluslararası Ceza Mahkemesi, daha önce Srebrenitsa’da işlenen suçları soykırım olarak nitelendirmişti.
Diğer yanda Sırbistan’da bazı muhalifler geçmişle yüzleşilmesini istiyor. Gazeteci Duşan Maşiç, 11 Temmuz’da halkı ve politikacıları Sırp parlamentosunun önünde toplanarak yere yatmaya ve Srebrenitsa’da ölenleri anmaya davet etti. Bu çağrısıyla ülkede tartışmalara yol açtı.
Sırp gazeteci ayrıca hayatını kaybeden 7 bin Bosnalıyı ülkesinde anmak ve yaşanan vahşeti protesto etmek için bir video paylaştı
Videonun açıklamasında bir takım bilgiler verildi ve Sırp halkını yaşananları anmak için toplanmaya çağırdı açıklama şöyle;
Bosna’da savaş 97 bin 207 kişiyi öldürdü. Öldürülenlerin yüzde 65’i Boşnak, yüzde 25’i Sırp, yüzde 8’i Hırvat vatandaşı. Hayatını kaybeden sivillerden 33 bin 70’i Boşnak, 4 bin 75’i Sırp, 2 bin 163’ü Hırvat ve 376’sı diğer milletlerden. Tüm sivil kayıpların yüzde 83’ü Boşnaklardan.
Srebrenica’da Temmuz 1995’de, bir kaç gün içinde 8 bin’den fazla insan öldürüldü.
11 Temmuz günü Srebrenica soykırımı kurbanlarını anmak onurlandırmak için binlerce insandan biri olun.