Slovakya İstatistik kurumu tarafından yapılan açıklamada Slovakya ekonomisi 2017 yılı ikinci çeyreğinde büyüme gösterdiği belirtildi. Hanehalkı tüketim harcamalarındaki artış olmuş ve motorlu taşıt sektöründeki durgunluk ihracatta yavaşlamaya neden olmuştur.
Tüketim harcamaları açısından, perakende ticaret 2008 yılından itibaren en dirençli büyümeyi kaydetmiş ve hanehalkı tüketim harcamaları geçen yıla göre yüzde 3,6 artmıştır. Hanehalkı tüketim harcamalarının artışına, işgücü piyasasındaki istihdamın artması ve maaş artışları da destek olmuştur.
2017 yılında geçen yıla göre GSYİH’nın büyüme hızının yüzde 3,4 oranında olduğu tahmin edilmektedir. 2017 yılının ilk yarısında geçen yıla göre GSYİH’daki büyüme hızının yüzde 3,2’den yüzde 3,6’ya çıktığı ve gelecek yıl da yüzde 4’e çıkacağı tahmin edilmektedir. Hanehalkı tüketim harcamalarındaki artışın yanında AB ülkelerinin ekonomilerindeki canlanma da Slovakya ihracatına (otomotiv sektörü dahil) olumlu katkıda bulunmuştur. Otomotiv üreticilerinin yeni model üretimleriyle birlikte ihracatta artışın devam etmesi tahmin edilmektedir.
Kamu harcamalarında ise, yüzde 0,1’lik bir düşüş kaydedilmiştir. Kar amacı gütmeyen kuruluşların harcamaları ise, yüzde 1,9 oranında azalmıştır. İki yıl içinde ürün ve hizmet ithalatı yüzde 0,2 oranında azalırken dış talep yüzde 0,2 artmıştır.
Motorlu taşıtlar ve motosikletlerin satış ve onarımlarına yönelik kazançta aylık olarak yüzde 2.1 oranında, Konaklama gelirlerinde yüzde 1.6 oranında, gıda hizmet sektörü gelirlerinde yüzde 1.4 oranında, toptan satış gelirlerinde yüzde 1 ve perakende satış gelirlerinde yüzde 0.5 oranında düşüş olmuştur.
Motorlu taşılar ve motosikletlerin satış ve onarımlarına yönelik kazançta geçen yılın aynı dönemine kıyasla 2017 yılı Temmuz ayında yüzde 10.6 oranında artış olmuştur. Bu artış motorlu taşıt satışlarındaki yüzde 5,4’lük,motorlu taşıt bakım ve onarımında yüzde 39,1’lik ve aksam ve parça satışlarında yüzde 18,2’lik artıştan kaynaklanmıştır.
Toptan satış gelirlerinde geçen yılın Temmuz ayına göre bu yıl yüzde 5,5 ve perakende satış gelirlerinde ise yüzde 4,9 oranında artış olmuştur.
2017 yılının ilk 7 aylık döneminde, geçen yıla göre motorlu taşılar ve motosikletlerin satış ve onarımlarına yönelik gelirde yüzde 9,3 oranında artış olmuştur. Bu artış, motorlu taşıt satışlarında yüzde 7’lik, motorlu taşıt bakım ve onarımında yüzde 22,9’luk ve aksam ve parça satışlarında yüzde 12,7’lik artıştan kaynaklanmıştır.
Perakende satış gelirleri ise, ilk 7 aylık dönemde geçen yıla göre yüzde 6,3 oranında büyüme kaydetmiştir.
Slovakya ekonomisindeki büyümeye rağmen, yatırımlardaki yükselme daha yavaş olmuştur. Sabit sermaye oluşumu 2017 yılı ikinci çeyreğinde geçen yıla göre yüzde 6,7 oranında düşmüştür. Bunun nedeni, kamu harcamalarındaki azalmadır.
İşsizlik oranı ise, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,5 azalarak yüzde 8,1 olmuştur.
Erkek işsiz oranı 0,5 oranında azalarak yüzde 8 olmuştur. Kadın işsiz sayısı ise, 2,6 oranında azalarak yüzde 8,3 olmuştur. 35-49 yaş arası işsiz oranı yüzde 34.2 olmuş ve 76,400 kişi olarak kaydedilmiştir. Tüm yaş kategorilerinde geçen yıla göre en büyük düşüş 25-34 yaş arası grubunda olmuştur. Şehirlere göre işsiz sayısı; Presov’da 50 bin 500 kişi ve Banska Bystrica’da 43 bin kişi olarak kaydedilmiştir. En büyük azalma Trnava’da ve Nitra’da görülmüştür. 2017 yılı ilk yarısında kaydedilen işsiz sayısı 149 bin 900 kişidir. Bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre 15 bin 200 kişi daha azdır.
2014-2016 yılları arasında yurtdışına giden işsiz sayısındaki büyüme yavaşlamıştır. AB ülkelerinde çalışan Slovak sayısı; Avusturya’da 55 bin 500 kişi, Çek Cumhuriyeti’nde 37 bin 700 kişi olarak kaydedilmiştir. En fazla inşaat, sağlık, imalat sektörlerinde istihdam edilmişlerdir. Uzun süreli yurtdışına giden Slovaklar daha çok Presov bölgesinden olmuştur.