Araştırmacılara göre sisli hava, çevrede hareket eden şeyleri daha yavaş gibi anlamaya sebep oluyor. Sisli havalarda görüş mesafesi bariz bir şekilde düştüğü için sürücüler yavaş gitmek zorundadır.
Beyindeki hız algısının oluşmasında en önemli kaynaklar çevredeki örneğin, ağaç ya da binalar gibi arabayla gerçerken görüş alanında görülen harekettir. Bu nedenle bu nesnelerin netliğinin azalması beyinde hatalı bir hız algısı oluşturur. Görüş alanından geçerken bulanık görünen nesneler, net görünen nesnelere göre daha yavaş hareket ediyormuş gibi algılanır.
Sürücüler gerçekte hareket ettiklerinden daha yavaş hareket ettiklerini zannederse, hızlarını azalttıklarını düşünseler bile yeterince yavaşlamamış olabilirler.
Sisli havalarda araç kullanan sürücülerin farları ve sis lambaları sarı renk ışık olması gerekir. Sarı renkli ampuller sisi dağıtır ve 30 metre kadar sürücünün görüş açısını açar.
Sarı ışık yerine zenon far ve zenon sis lambaları kullanılırsa sürücünün önünde beyaz bir duvar varmış gibi olur. Bu ışıklar karşıdan gelen sürücünün yüzde yüz gözünü alacaktır.