Şeyl (Shale) kil, kum taşı ve kirecin karışımıdır. Şeylin içindeki bir kısım petrol ve gaz gözeneklerde duruyor. Kaya petrolü olarak da adlandırılan Bitümlü şeyl ise, ısıtıldığında sentetik petrol ve gaz üreten organik bir kayaç türüdür. Bitümlü şeyl, termik santrallerde yakıt olarak kullanılarak elektrik üretimine yarıyor. Bitümlü şeylin buradan artan kısmı da çimento ve tuğla sanayinde değerlendiriliyor.
Enerji konusunda yabancı ülkelere bağımlı hale gelen Türkiye’de tespit edilen rezervler 1 milyon 641 bin 381 bin tondur. Türkiye’nin günlük 35 bin varillik petrol üretiminin, yüzde 15’inin kömür tipi kayaç ile karşılanabilmesi söz konusudur.
1986-1988 yıllarında Alman ve Türk Teknik İşbirliği Antlaşması kapsamında Beypazarı, Seyitömer, Hatıldağ ve Himmetoğlu sahalarında organik jeokimya-petrografi çalışmaları ve yakma testleri yapılmıştır.
Bilinen Bitümlü şeyl rezervleri, Bolu’nun göynük, Çorum’un Dodurga, Amasya’nın Merzifon, Yozgat’ın Sorgun ve Kütahya’nın Tunçbilek ve Seyitömer ilçelerinde çıkmaktadır.