Şekerleme ve Çikolatalara Şeker Yerine Stevia Eklenmeli

Şekerleme ve Çikolatalara Şeker Yerine Stevia Eklenmeli

Son zamanlarda sağlık bakanlığı ve diğer kurumlar şekerle ilgili çeşitli düzenlemeler yapmakta. Hatta şekerlemelerle ilgili reklamların kaldırılması kararlaştırıldı. Ancak şeker kullanılan tatlılar, çikolata ya da şekerleme türü yiyeceklerle ilgili henüz bir düzenleme yapılmadı.

Bazı firmalar ürünlerine şeker yerine Aspartam gibi alerji ve astıma neden olan tatlandırıcılar kullanmakta.

Türkiye’de tüm bu sağlık sorunlarını ortadan kaldıracak bitki Antalya’da üretilmeye devam ediliyor.

Türkiye’de artık bütün çikolata ve şekerleme üreticileri tatlandırıcı veya şeker yerine Stevia adlı bitkiden üretilen şekerden faydalanmalıdır.

STEVIA adlı bu bitkinin anavatanı Güney Amerika olup Güney Amerika’da 40 yıldır şeker yerine kullanılan bir bitkidir. Bitki ilk kez 1887 yılında şifalı bitkiler üzerine araştırma yapan Güney Amerikalı bir bilim adamı tarafından keşfedildi.

Stevia’nın tatlandırıcı etkisiyle insan vücudunun tat duyuları normal şekerin 3 katı kadar daha fazla şekerli olarak algılama yapıyor. Bu şeker bitkisi her çeşit içecekleri veya yiyecekleri tatlandırabiliyor.

Bu bitki öz kalori içermediği için insan vücudu tarafından emilmiyor. Bitki hiç bir şekilde kalori, yağ, sakarin ve toksik maddeler içermiyor. Su bazlı olarak üretilirken üretimde alkol ya da herhangi bir kimyasal madde kullanılmıyor. Kan şekerini arttırmaz. Normal şeker dişleri çürütürken bu bitkiden üretilen şeker diş çürüklerine iyi geliyor.

Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, kabızlık, depresyon ve asabiyete karşı olumlu etkileri vardır. Mide ve bağırsak florasını, asit alkali dengesini korur.

Türkiye’de Antalya’da üretilmeye başlanan Stevia, Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Prof Dr. Kenan Turgut, tarafından 2009 yılında Türkiye’ye ilk kez getirildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir