Futbolda Sarı ve Kırmızı kart ihtiyacı ilk kez 1966 FIFA Dünya Kupası İngiltere ve Arjantin Çeyrek Final maçında hissedildi.
O yıllara kadar kullanılmayan bu kartlar yerine hakemler futbolcuyu sözle uyarıp sonrada oyundan attığında dışarı çıkmalarını ifade ediyordu.
Maçın ardından yayınlanan gazete raporları, Alman hakem Rudolf Kreitlein’in İngiliz futbolcular Bobby ve Jack Charlton’u uyardığı, ayrıca Arjantinli Antonio Rattin’i oyundan ihraç ettiğini yazdı.
Ancak hakem bu kararları maç esnasında açık olarak belirtmemişti. İngiltere teknik direktörü Alf Ramsey, maç sonrası durumun açıklığa kavuşturulması için FIFA’ya başvurdu.
Hakem Komisyonu Başkanı Britanyalı futbol hakemi Ken Aston bu sorunun çözülmesi, hakem kararlarının oyuncu ve izleyicilere net biçimde aktarılması için bir çözüm yolu bulmaya zorladı.
Aston bu sorunu çözmek için düşünürken arabasıyla yoldaki trafik ışıklarının (sarı – uyarı, kırmızı – dur) mantığından yola çıkarak herkesin anlayabileceği kart fikrine ulaştı.
Uygulama ilk kez 1970 FIFA Dünya Kupası’nda, uyarı için sarı kart ve oyundan ihraç için kırmızı kart uygulaması kullanıldı.
Turnuvada ilk sarı kart Meksika – SSCB maçında Sovyetler Birliği futbolcusu Asatiani’ye gösterildi. Bu turnuvada hiç kırmızı kart gösterilmedi.
İlk kırmızı kart ise 1974 FIFA Dünya Kupası’nda Batı Almanya ile Şili arasında oynanan maçta Türk hakem Doğan Babacan tarafından Şili futbolcuau Calos Caszely’e gösterildi.