Akıllı Telefon Sar Değeri Nedir Kaç Olmalı
Kablosuz bir cihaz modeli piyasaya sürülmeden önce, İyonlaştırmayan Radyasyondan Korunma Uluslararası Komisyonu’nun (ICNIRP) önerileri doğrultusunda hükümetler tarafından belirlenen güvenli maruz kalma limitini aşmadığına dair FCC, IC ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından test edilip onaylanmalıdır. Testler, her model için FCC, IC ve Avrupa Birliği Konseyi tarafından belirtilen konumlarda ve yerlerde (örneğin kulakta ve vücuda takılı halde) gerçekleştirilir.
SAR Enerji Derecelendirmesi:
A Sınıfı= 0 < SAR < 0.4 W/kg
B Sınıfı= 0.4 < SAR < 0.8 W/kg
C Sınıfı= 0.8 < SAR < 1.2 W/kg
D Sınıfı= 1.2 < SAR < 1.6 W/kg
E Sınıfı= 1.6 < SAR < 2 W/kg
Tüm kablosuz iletişim sağlayan akıllı telefonlar, tablet bilgisayarlar kablosuz iletişim vericisi ve alıcısıdır. Türkiye’de henüz bu konuda gerekli denetim ve yaptırımlar olmadığı için çoğu firmanın ürettiği tablet bilgisayarların Sar değeri bilinmemektedir.
Kablosuz cihazlara ilişkin radyasyona maruz kalma standartlarında, SAR (Specific Absorbation Rate) Türkçesi Özgül Soğurma Oranı olarak bilinen bir ölçü birimi yani diğer bir deyişle cep telefonlarının ve kablosuz bağlantı kullanan cihazların yaymış olduğu radyasyon miktarı denilmektedir. Yani vücudun emdiği elektromanyetik enerjiyi ifade etmektedir. Vücudunuz bu enerjiyi ne kadar çok emerse o kadar çok sıcaklık artışı olacak ve bağışıklık sisteminizde rahatsızlıklara yol açma riski oluşturacaktır. Bu nedenden ötürü cep telefonu, tablet bilgisayar veya kablosuz alıcı vericisi olan cihazları alırken bu değerin düşük olmasına dikkat edilmesi gerekir.
Lenovo Samsung gibi akıllı telefonlar SAR değeri ve bilgileri *#07# tuşlayarak öğrenilebiliyor.
Her ne kadar sınır değerler böyle olsa da uzmanlar, bu cihazları alırken cep telefonları için sar değeri en fazla 1 watt/kilogram olanları öneriyor. Her cep telefonunun her marka ve modelin SAR değeri farklıdır.