Sağlıklı saç bakımı nasıl yapılmalıdır
Saçın temizliği çok önemlidir. Saçı kökünden onaran özelliğe sahip ürünler kullanılarak saç bakımı yapılmalıdır. Saça fazla fön çektirmek ve boyatmak yanlıştır. Nedeni ise bu tür işlemlerin saçı yıpratmasıdır. Boyalar saçlarda kimyasal yıpranmaya neden olur.
Belli bir müddet saç çıkmayan bölgeye bir daha saç çıkmaz. Saçlarda bir problem görüldüğünde uzmanlara danışılmalıdır.
Saç derisi yağlı olanların saçlarını her gün yıkamaları gerekmektedir. Saç derisinin sağlıklı olması için deride biriken, yağ, kepek ve bakterilerin deriden temizlenmesi gerekir.
Saça bakım yapmakta ve her gün taranmakta dinen herhangi bir sakınca yoktur. Kişisel güzelliğin bir parçası kabul edilen saç, İslam kültüründe önemli bir yere sahip olup pek çok dini hükme konu olmuştur.
Hz. Peygamber döneminde kadınlar da saçları yıkama, tarama, yağ/jöle vb. şey sürme, örgü yapma ve boyama gibi bakım yaparlardı. Özellikle gelinlerin saçları itina ile taranır ve şekillendirilirdi. O dönemde çocukların saçları anneleri tarafından taranır, bakım yapılır ve örülürdü. Resûlullah Haftada en az bir kez saç yıkamayı, özellikle de cuma günleri yıkanıp saçları yağlamayı ve güzel koku sürünmeyi tavsiye etmiştir.
İnsanlar saç bakımını kendileri yaptığı gibi, kuaförlere de yaptırırlardı. Özellikle kadınlar, belli bir ücret karşılığı saçlarına örgü yaptırır, bazıları da bayan kuaförleri evlerine çağırarak saç kesimi ve bakımı yaptırırdı. Resûlullah’ın eşi Hz. Hatice’nin Ümm Züfer adında bir bayan kuaförü olduğu rivayet edilir.
O dönemde saç temizliği ve bakımında değişik malzemeler kullanılmıştır. Bunlar yağ/jöle, sidr ağacından (Arabistan Kirazı) mamul sabun, halûk ve misktir. Saçını sidr ağacından mamul bir çeşit sabun ile yıkayan Allah Resûlü, hangi şeyle saçına bakım yapması gerektiğini soran bir kadına da aynı şekilde bu sabunu tavsiye etmiştir. Hz. Peygamber, mübarek olduğunu söylediği zeytinyağı ile saçları yağlamayı tavsiye etmiş; kendisi de saçlarının güzel kokması için misk; saçı beslemek ve parlak bir görüntü vermek için de yağ kullanmıştır. Hatta saçlarındaki az olan beyaz kılların, kullandığı koku ve yağdan dolayı fark edilmediği ve sürdüğü koku ve yağın üç gün sonra bile parlaklığını devam ettirdiği rivayet edilir.
Hz. Peygamber döneminde de saç bakımı konusunda belli bir kültür oluşmuş ve hadislerde saç konusunda çeşitli hükümler yer almıştır. Bu bağlamda hadislerde; saçın bazı ibadetlerle ilişkisi, saç bakımı, saçın uzunluğu, kesilmesi, şekli, boyanması vb. konular üzerinde durulmuştur. Konuyla ilgili bilgiler, hadis kaynaklarının ağırlıklı olarak Zînet, Libâs, Tereccül, Şa‘r, Tahâret gibi bölümlerinde yer almıştır.
Allah Resûlü, saçın temiz ve bakımlı olmasını tavsiye etmiş ve saçına bakım yapmayan, saçı başı dağınık kimseleri de uyarmıştır. Hz. Peygamber bir defasında saçı başı dağınık biri mescide girince, eliyle çıkmasını işaret etmiş, adam saçını başını düzeltip geldikten sonra, “Herhangi birinizin böyle gelmesi, şeytan gibi saçı başı dağınık bir halde gelmesinden daha iyi değil mi?” diye buyurarak saçın bakımlı ve estetik görünümlü olmasını istemiştir.