Sağlıklı Güvenilir Gıda Tüketmek İçin İpuçları
Yemek yapmaya başlamadan önce ve hazırlarken elleri sık sık yıkamalı, Yemek hazırlarken kullanılan aletlerle tezgah mikroplardan arındırılmalı, Tuvaletten çıktıktan sonra mutlaka eller yıkanmalıdır.
Mikroplar el, temizlik bezi ve doğrama tahtalarıyla mutfak aletlerine oradanda yiyeceklere bulaşarak gıda zehirlenmelerine ve hastalıklarına neden olur.
Çiğ yiyeceklerden Et, tavuk ve balık gibi ürünler diğer gıdalarla temas etmemeli, Bıçaklar ve doğrama tahtaları bu tip çiğ yiyeceklerde kullanıldıysa başka yiyeceklerde kullanılmamalı.
Et, balık, tavuk ve yumurta gibi gıdalar iyice pişirilmeli. Çorba ve sulu yemekler tamamen pişene dek kaynatılmalı. Et ve tavuk suyu berrak olmalıdır. Pişmiş yemek tekrar ısıtılırken tamamen ısınması gerekir.
Doğru pişirmeyle yiyeceklerdeki tüm mikroplar yanarak yokolur. 70 dereceye kadar ısıtılan gıdaların yenilmesi güvenlidir. Özellikle kıyma, rosto, iri kemikli et parçaları ve bütün tavuk pişirilirken bu duruma dikkat edilmelidir.
Pişmiş yemekler 2 saatten fazla ortamda bırakılmamalı, Bozulabilir ve pişmiş gıdalar buzdolabında tutulmalı ancak yiyecekler buzdolabı olsa bile uzun süre saklanmamalı, donmuş gıdalar oda ısısında bekleyerek çözülmemeli. Oda ısısında bırakılan yiyeceklerde gözle görülmeyen mikroplar çok hızlı artar. 5 derece soğukta ve 60 dereceden fazla sıcakta mikroplar artamaz. (Bazı tehlikeli mikroplar 5 derecede artabilir.)
Ezik ve çürük olmayan taze gıdalar seçilmeli. Çiğ malzeme özenle seçilmeli sadece yıkamak ve soymak gibi önlemler tehlikeyi en aza indirir.