B12 vitamini: Özellikle et, yumurta, balık ve süt gibi hayvansal gıdalarda bol miktarda var. Bu anlamda tek istisna; suyosunlarının Pyropia türünde de varlığının kanıtlanmış olması. Beyindeki kan akışı ile dil vb bilişsel yetenekler açısından büyük önem taşıyor.
Çinko: Pek çok besinde var ancak en fazla ette, özellikle de karaciğerde bulunuyor. İstiridyelerde, kabuklularda ve suyosunlarında inanılmaz miktarlarda mevcut. Öğrenmede, beyin ve hafıza gelişiminde önemli rol oynuyor.
Çoklu doymamış yağ asitleri: Bunların esas kaynağı suyosunları gibi mikro ve makroalgler.
İyot: Suyosunlarında, özellikle de kahverengi olanlarında bol miktarda var. Merkezi sinir sisteminin gelişmesinde önemli bir yere sahip olan tiroid hormonunun sentezlenmesinde en gerekli elementlerden biri.
Magnezyum: Baklagillerde, kabak çekirdeğinde, sert kabuklu yemişlerde ve makroalglerde mevcut. Nörolojik korunma ve bilişsel algılamada önemli rol oynuyor.
Taurin: Kırmızı suyosununda ve deniz balıklarında, kabuklu deniz hayvanlarında ve memelilerde mevcut. Merkezi sinir sisteminde ve retinada büyük miktarlarda bulunuyor. En yüksek yoğunlaşması beyin gelişimi sırasında gerçekleşiyor. Yeni doğanlara göre yetişkinlerdeki seviyesi yaklaşık üçte bir oranında.