Saç Dökülmesinin Nedenleri ve Çaresi
Saçlar büyüme, gerileme, dinlenme olarak üç fazdan oluşan bir döngüde ömrünü sürdürür. Dinlenme aşamasındaki saç dökülür ama bu kalıcı bir kayıp değildir. Bu dökülen saç tekrar büyüme fazına girerek büyümeye devam eder ve bu döngü bu şekilde devam eder. 50-100 tele kadar dökülme doğal karşılanır.
En sık görülen saç dökülmesi nedenleri arasında ; Erkek tipi saç dökülmesi, Saçkıran (Alopesi Areata), Kansızlık (Anemi), Tiroid hastalıkları, Saçlı deriyi tutan hastalıklar, Yüksek ateş, ağır enfeksiyon hastalıkları, Doğum sonrası, Şok diyetler, hızlı kilo vermek, proteinden fakir beslenme, İlaçlar, Kanser tedavileri, Doğum kontrol hapları ve Saç koparma alışkanlığı (Trikotillomani) yer alır.
Saçın temiz tutulması çok önemlidir. Saç derisini çok yağlı veya çok kuru bırakmak doğru değildir. Yağlı saçlara sahip olanlar saçlarını daha sık yıkayabileceği gibi, kuru saç yapısına sahip olanlar yağlı saç tipine nazaran daha az yıkayabilmektedir. O yüzden saç tipinizi doğru bilmek, doğru şampuan kullanmak saçınızı koruyabilmek açısından önemlidir.
Saçlara çok fazla fön çekmek, sıkça boyamak yanlıştır. Bu işlemler saçları en çok yıpratan uygulamalardır.
Uzun saç tipi daha kırılgan bir yapıya sahip olduğu için, kısa saça nazaran dökülme biraz daha fazladır.
Uzun süre saç çıkmayan, saç kökü bulunmayan bölgelere bir daha saç çıkmamaktadır. Saçınızda bir sorun olduğunu düşünüyorsanız bir Dermatoloji uzmanına danışarak gerekli müdahaleleri bir an önce yaptırmalısınız.
Saç kaybı stres kökenli veya altta yatan başka bir hastalığın uyarıcısı olarakta karşımıza çıkabilir.