İlerleyen yıllarda küresel ısınma nedeniyle eriyen buzlar yüzünden dünya sular altında kalacak. Bir işe yaramayacak olsa da bunun önüne geçmek için Amerika Arizona Üniversitesi araştırmacıları, kutup bölgesinde rüzgâr enerjisiyle çalışan 10 milyon pompanın buzun altındaki suyu yüzeye çıkararak iklim değişikliğinin önüne geçebileceğini iddia etti.
Hesaplamalara göre pompalara dönüştürülecek 100 milyon ton çeliğin üretimi ve 10 yıl boyunca işletimi, 500 milyar doları buluyor.
Proje herkesin aklına yatmış değil. Amerika Kar ve Buz Veri Merkezi’nden Julienne Stroeve, buz kütleleri kalınlaşsa bile, karbon gazı salımı seviyesi düşmeyecektir. Daha alçak enlemlerde ortaya çıkan küresel ısınma, hem hava hem de okyanus yoluyla yeniden buzullara girmenin yolunu bulacaktır, dedi.
Meteorologlar ise buzulların, atmosfere yayılan karbondioksit seviyesine bağlı olarak her 10 yılda yüzde 13 oranında eridiğini belirtiyor. Her iki kutupta son 30 yılda 1 milyon kilometrekareden büyük bir alan erimiş durumda.
Araştırmalar Kuzey Kutbu’nun 2030 yılında tamamen erimiş olacağını gösteriyor. Bu erimeden Türkiye’nin de etkilenmesi, Türkiye’nin en alçak kesiminde kalan Marmara Bölgesinin deniz olabileceği iddia ediliyor.