Rusya Ekonomi Bakan Yardımcısı Aleksey Gruzdev, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı buğdaya vergi getirmesiyle ilgili şunları ifade etti, “Bu konunun kapandığını düşünmüyoruz. Türk Ekonomi Bakanlığı ile temas hâlindeyiz. Bize göre Türkiye’nin, buğday konusunda ana tedarikçisi olan Rusya’yı kaybetmesi, buğdayı alıp işleyen Türk ihracatçılar için ciddi ekonomik zararlara neden olacak” dedi.
Rusya Tarım Bakanı Aleksandr Tkaçev, Türkiye’nin Rusya’dan aldığı buğday, ayçiçek yağı ve bir dizi tarım ürününe yeni vergiler getirmesiyle, 2-3 ya da maksimum 5 ay içerisinde yeni pazarlara girip Türkiye’nin yerini kolayca dolduracağız dedi.
Türkiye’nin Rusya’dan alacağı ürünler için belirlediği vergi oranı buğday ve mısır için yüzde 130, pirinç için yüzde 45, ayçiçek yağı için yüzde 36, ay çekirdeği için yüzde 13.5, baklagiller için de yüzde 9.7 oranında vergi getirildi.
Türkiye, 15 Mart’ta belirtilen ürünlerin vergisiz ithal edildiği ülkeler listesinden Rusya’yı çıkarmıştı.
Türkiye buğdayda hem ithalatçı hem de ihracatçıdır. Türkiye’de kaliteli buğday üretilememesinden ötürü un sanayicileri buğday ithal ederken, un ihracatında üst sıralardadır. Kaliteli buğday üretimiyle ithalata gerek kalmayacağına dikkat çekilmektedir. Üretim ve tüketimde dünya lideri Çin.
2009 Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre Buğday üretiminde önde gelen ülkeler ve üretim miktarları
Çin Buğday üretimi 115 milyon 115 bin 364 ton
Hindistan 80 milyon 680 bin
Rusya 61 milyon 739 bin 800
Amerika 60 milyon 314 bin 300
Fransa 38 milyon 332 bin 200
Kanada 26 milyon 847 bin 600
Dünya buğday piyasasına Amerika hâkimdir. Buğday ticaretinde başlıca ihracatçı ülkeler; Amerika, Fransa, Kanada, Avustralya, Rusya ve Arjantin’dir. Amerika, dünya buğday ihracatının yüzde 3’ünü, Fransa yüzde 2,3’ünü, Kanada ise yüzde 1,7’sini gerçekleştirmektedir.
Buğday tüketicisi belli başlı ülkeler; Kanada, Çin, Hindistan, Pakistan, Rusya, Türkiye, Ukrayna ve Amerika’dır. Dünya üretiminin yaklaşık yüzde 17’sini Çin, yüzde 15’ini AB ülkeleri tüketmektedir.