Rus Füzeleri Alan Yunanistan’a Yaptırım Uygulamayan Amerika Türkiye’ye Yaptırım Uyguladı

NATO’nun diğer üyeleri Yunanistan, Bulgaristan ve Slovakya, Rus yapımı S-300 hava savunma sistemine sahip. Bu ülkeler Rusya’dan füze satın aldığında sesini çıkarmayan Amerika, Türkiye’nin Rusya’dan S-400 füze savunma sistemi almasına yaptırım uyguladı.

Hatta Yunanistan bu füzelerden Güney Kıbrıs Rum kesimine bile sevk etti. Rusya, NATO üyesi ülkeler dahil yaklaşık 20 ülkeye S-300 satarken, S-400’lerin ilk müşterileri Belarus ve Çin olmuştu.

Amerika Hazine Bakanlığı, Türkiye’ye S-400 hava savunma sistemlerinden satın aldığı için CAATSA yaptırımlarını internet sitesinden duyurdu.

Savunma Sanayii Başkanlığı ve Savunma Sanayii Başkanı, Başkan Yardımcısı ve Roketsan Yönetim Kurulu Başkanı, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığında bulunan kişiler yaptırım listesinde yer aldı.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Rusya’nın savunma sektörü ile önemli işlemlere müsamaha göstermeyeceklerini, Türkiye’nin Savunma Sanayi Başkanlığı’na ABD’den ihracat lisansı ve izni verilmeyeceğini, yaptırımların, ilgili kişilerin mal varlıklarına el konulmasını ve vize kısıtlamasına dahil edilmesini kapsadığını, S-400 alımının Amerikan askeri teknolojisinin ve personelinin güvenliğini tehlikeye atacağını belirtti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir