İnsan hareket sistemi bileşenlerinden; kas, kemik, eklem ve bağlarda oluşan ağrı, şişlik, hareket kısıtlılığı ve şekil bozukluğuna neden olan ve bazen iç organlarda da bozukluklara neden olan tıbbi hastalıklara romatizmal hastalık denilmekte.
Romatizma adında birden fazla hastalık bulunmaktadır ve 200’den fazla romatizma türü vardır. Temelde 2 romatizma tipi vardır İltihabi ve İltihabi olmayan romatizmal hastalıklar.
Romatizmal hastalıkların önemli bir bölümünün kesin nedeni bilinmemektedir.
Kadınlar romatizmal hastalıklardan daha sık etkilenmektedir. Yaş ilerledikçe romatizma sıklığı artar. Bazı romatizmal hastalıklar ise erkeklerde ya da gençlerde daha sık görülür. Romatizmal hastalıklar çocukluk çağında da görülebilir.
Bunların dışında başta ürik asit olmak üzere diğer kristallerin eklemlerde ve çeşitli dokularda oturarak yaptığı tahriş sonucu ortaya çıkan iltihap vardır. (gut ve yalancı gut hastalığı)
Romatizma; Eklem, Kas, Yumuşak dokular, Deri, Deri altı dokusu, Eklemlere yakın küçük kesecikler, Kirişler, Kiriş kılıfları, Bağlar, Kemikler, Kalp, Damarlar, Sinir sistemi, Akciğerler, Lenf düğümleri, Dalak, Karaciğer, Solunum sistemi, Göz ve Böbrek gibi organları etkiler.
Günlük beslenmemizde temel kalsiyum kaynağı süt ve süt ürünleri (peynir, yoğurt, vs), yeşil lifli sebzeler, kabuklu deniz ürünleridir.
Bu nedenle, kalsiyum değeri yüksek olan gıdalarla beslenmeli ve vücut D vitamini düzeyi yüksek sınırlarda tutulmalıdır.
Günde bir bardak süt ya da süt ürünlerinden yeterli miktarda tüketildiği taktirde kalsiyum ihtiyacı karşılanabilir.
D vitaminin ise en önemli kaynağı güneştir. Özellikle menopoz sonrası kadınların kalsiyum ve D vitamini ihtiyaçları karşılanmalıdır.
Egzersiz eklemlerin esnekliğini korumasını sağlar. Eklemlerin çevresindeki kasları güçlendirir. Kemik ve kıkırdağın daha fazla zarar görmesini önler. Günlük aktivitelerin daha kolay gerçekleştirilmesine yardım eder. Genel sağlığı iyileştirir. Daha fazla enerji verir. İyi bir uyku sağlanmasına yardım eder. Kilonun kontrol altında tutulmasını sağlar.