Mustafa Kemal Atatürk İle İlgili Bazı Bilgiler

Mustafa Kemal Atatürk İle İlgili Bazı Bilgiler

Bugün 10 Kasım. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 77. ölüm yıl dönümü. İşte Mustafa Kemal Atatürk ile ilgili fazla bilinmeyen bazı bilgiler.

Dünyada başöğretmen sıfatı olan tek liderdir.

Bir geometri kitabı yazarak, Üçgen, açı, dikdörtgen gibi 48 tane geometrik şekillere Türkçe isim vermiştir.

Bir röportajda Birleşmiş Milletler (BM)’ye üye olmayı düşünür müsünüz? şeklinde sorulan soruya, Atatürk cevap olarak; Şartlarımızı ortaya koyarız, kabul etmelerine bağlı. Biz üye olmak için müracaat etmeyiz. Davet gelirse düşünürüz, der. BM yasasını değiştirerek ilk davet ettiği ülke Türkiye olur.

Amerikalı General Douglas MacArthur 1938 yılında en zor, problemli ve buhranlı döneminde yanında duran yüz yirmiden fazla kişiye dönerek, “Şu anda sizin yerinize Mustafa Kemal’i görmek için neler vermezdim” demiştir.

2000 yılında, Amerika Birleşik Devletleri Başkanının milenyum mesajındaki bir alıntı şöyle idi; Bugün milenyumun, hiç şüphe yoktur ki tek devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’tür. Çünkü o yılın değil asrın lideri olabilmeyi başarmış tek liderdir.”

1938 yılında Atatürk’ün vefatında İran’ın Tahran gazetesinde yayımlanan şiirden alıntı; “Allah bir ülkeye yardım etmek isterse, onun elinden tutmak isterse başına Mustafa Kemal Atatürk gibi bir lider getirir.”

Norveç dilinde “Atatürk gibi olmak” diye bir deyim bulunmaktadır.

1996 yılında, Haiti Cumhurbaşkanı vasiyetinde mezar taşına yazılmasını istediği metin şöyledir; “Bütün ömrüm boyunca Türkiye’nin lideri Mustafa Kemal Atatürk’ü anlamış ve onun ilkelerini uygulamış olmaktan ötürü mutlu öldüm.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir