Reishi Mantarı Hakkında Bilgi

Reishi Mantarı Hakkında Bilgi

Reishi Mantarı Hakkında Bilgi

Japoncada ölümsüzlük anlamına gelen Reishi Mantarı (Ganoderma lucidum), başta kanser olmak üzere birçok hastalıktan koruyor, ömrü uzatıyor. Reishi Mantarı, Japonya Sağlık Bakanlığı tarafından kansere karşı ilaç olarak kabul edildi.

Kırmızı Reishi mantarı geleneksel Çin ve Japon tıbbında kullanıldığı bilinen en eski mantar türüdür ve 2000 yılı aşkın süredir kullanılmaktadır.

Mantarı bütün Karadeniz Bölgesi’nde tütün, fındık ve çaya alternatif olarak yetiştirerek gelir ve istihdam sağlanması hedeflenmektedir.

Beyaz şapkalı mantardan sonra en fazla üretilen ve tüketilen mantar türüdür.

Protein, vitamin ve mineral maddeler bakımından zengin olan mantarların insan sağlığını koruyucu özelliğe ve önemli bir besin kaynağına sahip olduğunu vurgulayan Öğr. Gör. Koçak, sermayesi az ama kazancı güzel olan mantarlar piyasada kısa sürede tüketilecektir.

Doç. Dr. Taşkın, Ganoderma lucidum, tıbbi mantarlar arasında yer alan ve ülkemizde ölümsüzlük mantarı olarak isimlendirilen mantardır. Protein, selüloz, kül, azot, fosfor, potasyum, kalsiyum, magnezyum, germanyum ve selenyum içeren Ganoderma mantarı son yıllarda özellikle kanser hastalarının dikkatini çekiyor. Ganoderma mantarının içerdiği polisakkaritlerden bir tanesi olan beta glukan bağışıklık sistemini uyararak, enfekteli hücrelere karşı savaşan T hücrelerinin oluşumunu teşvik ediyor. İçeriğinde yer alan ganoderik asit vücuttaki kan basıncını, kan şekerini, yağı düzenliyor, kolesterol seviyesini düşürüyor ve kanın pıhtılaşmasını önlüyor. Fenol içermesi de kansere karşı koruyucu özelliğini pekiştiriyor.

Reishi mantarı kahverengi renkte ve böbrek şeklindedir. Meşe gibi sert odunlu ağaçlar ile geniş yapraklı ağaçlarda ve bu ağaçların talaşlarından elde edilen ortamlarda kolaylıkla bu mantar üretilebiliyor.

Ölümsüzlük mantarı kurutulmuş mantarların çayı hazırlanarak tüketilebiliyor. Bu çay, sağlıklı kişilerde günde 2-3 gr, hastalarda ise hastalığın durumuna göre 6-12 gr kurutulmuş mantarın tartılarak 1 litre suda cam veya porselen kap içerisine kaynatılması şeklinde hazırlanabiliyor.

Firmalar tarafından günlük içim için hazırlanmış tabletler, poşet çaylar ya da hazır kahveler şeklinde de tüketilebiliyor. Mantarın hazırlanması ve tüketilmesi esnasında metal kapların kullanılmaması gerekiyor. Metal kaplar mantar içerisindeki önemli maddelerin etkisini önlüyor. Ancak içerdiği çok sayıda ve yüksek dozdaki tıbbi maddelerden ve bunlara bağlı yan etkilerden dolayı bir ilaç gibi kabul edilerek doktor gözetiminde kullanılmalıdır. Son yıllarda ölümsüzlük mantarının şampuan, vücut losyonu, sabun ve diş macunu gibi farklı ürünleri de satılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir