Ramazanda sağlıklı iftar menüleri

Ramazanda sağlıklı iftar menüleri

Ağır yemekler yerine et, peynir, yumurta gibi proteinli gıdalara ağırlık verilmeli ve bol su içilmeli. Bol sebze ve salata yenmeli.

Ramazan ayında yağlı yiyecek tüketimi reflü, hazımsızlık, kabızlık şikayetlerini artırır. Lifli gıdalar özellikle gece ve sahurda tüketilmeli.

Tatlı olarak sütlü ya da meyveli hafif tatlılar tercih edilmeli.

İftarda hazmı kolaylaştıran gıdalar tercih edilmeli. Kabızlık yaşayanlar çorbalarına kepek unu katabilir. Kabızlığı önlemek için ara vakitte günde üç, dört adet kuru kayısı, incir ya da erik yenmeli ya da komposto şeklinde alınmalı.

Oruç açıldıktan sonra üç ya da dört öğün beslenme olmalı.

Su veya hurmayla başlayıp yağ oranı az olan 1 kase çorba ile birkaç dilim kepekli veya tam tahıllı ekmekle hafif bir iftar açılışı, yarım veya bir saat ara verildikten sonra akşam yemeğine geçilmeli(bu öğün için ızgara, haşlama veya fırında pişirilmiş et, tavuk veya balık yemekleri ile zeytinyağlı sebze yemekleri veya etli sebze yemekleri ve yanında salata, yoğurt ve birkaç dilim ekmekten oluşan menüler idealdir), gece ara öğün ve sahur şeklinde planlı olarak sıvı ve gıda alınmalı. Yemek sırasında kesinlikle acele edilmemeli, gıdalar iyice çiğnenmeli.

Reflüden korunmak için kızartma ve kavurma, salam, sucuk, sosis gibi çok yağlı ve çok baharatlı, tuzlu yiyeceklerden uzak durulması gerekir, bu tarz yiyecekler çok fazla susamaya neden olacağı için oruç tutmayı daha da güçleştirecektir.

İçilmesi gereken su miktarı 1,5-2 litre olmalı.

Sulu ve az yağlı yemekler, az baharatlı ve bol salatalı menüler tercih edilmeli. Çay açık ve şekersiz tüketilebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir