Radyo Frekanslı Tanıma Teknolojisi (RFID) adı henüz yeni duyulmaya başlamasına rağmen aslında geçmişi oldukça eskilere dayanan bir teknolojidir.
Özellikle 1950’lerden sonra gelişen ve yaygınlaşan entegre devre, mikro işlemci, bellek çipleri ve yazılımdaki gelişmeler ile birlikte RFID teknolojisi hızla gelişmeye ve yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır.
2000’li yıllarda yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler sonucunda hızla gelişmiş ve dünyada oldukça yaygınlaşan büyük perakende zincirleri tarafından kullanılmaya başlanmıştır. Tedarik zincirinde uluslararası standartların belirlenmesi için EPCGlobal organizasyonu kurulmuştur. Bu organizasyon, RFID standartlarının geliştirilmesi için ve kar amacı gütmeden faaliyet göstermektedirler.
RFID teknolojisi lojistik, sağlık, otomotiv, ilaç, gıda, savunma gibi birçok sektörde kullanılmasına karşın daha çok perakende sektöründe kullanımı dikkat çekicidir.
Wal-Mart 2005 yılından itibaren ana tedarikçilerine palet ve kutu bazında RFID uygulamalarına geçmesi için talepte bulunmuştur. Metro Geleceğin Mağazası adı ile açtığı mağazasında RFID teknolojisini yoğun olarak kullanmakta ve kasiyersiz kasa sistemleri ile müşterilerin kısa sürede ve bekleme olmaksızın işlemlerini gerçekleştirmesine izin vermektedir. Tesco ve Marks and Spencer firmaları da RFID teknolojileri kullanan perakendeci mağazalardır.
Otomatik tanıma sistemleri içerisinde yer alan RFID teknolojisinin tedarik zinciri uygulamalarında kullanılması ile süreç verimliliği, doğruluk, güvenlik ve görünürlük seviyeleri artmakta, işçilik maliyetleri ve envanter maliyetleri azalmakta, fire ve hırsızlık oranlarında düşüş sağlanmakta, müşteri memnuniyeti artmaktadır.
RFID teknolojisi işletmenin mal alımı, mal toplama, mal yükleme ve hatta kapı güvenlik girişinde olmak üzere tüm süreçlerinde kullanılmaktadır. Kapı güvenlik nakliye araçlarının giriş çıkış işlemlerinde RFID teknolojisi kullanılmaktadır. Ancak okuyucular yerine el terminalleri ile nakliye araçlarında var olan mühürlü barkodların okutulması ile sisteme işlenmektedir.
Bilişim ve bilgi teknolojileri arasında aslında geçmişi çok eskilere dayanan, günümüzde yarı iletken teknolojisindeki gelişmeler, maliyetlerin azalması ve veri iletişim standartlarındaki gelişmeler sonucunda yıldızı parlayan RFID (Radyo Frekanslı Tanıma) teknolojisi bulunmaktadır.
RFID teknolojisi, otomatik tanıma sistemleri kapsamında bulunan ve etiket ile okuyucu arasındaki iletişimin radyo sinyalleri ile sağlandığı bir sistemdir. Dünya genelinde faklı kullanım alanları bulması nedeniyle hızla yayılan ve Türkiye’de de üretim ve hizmet sektörünü etkilemesi beklenen bir teknolojidir.
Uzun yıllar boyu ürün tanıma amacıyla kullanılan barkod teknolojisi artık yeterli olmamaktadır. İşçilik maliyetleri yüksekliği, veri saklama kapasitesinin yetersiz olması gibi dezavantajlara sahip barkod teknolojisinin alternatifinin RFID teknolojisi olduğu ve bu teknolojinin kullanımı ile beraber tüm sektörlerde, özellikle, tedarik zinciri uygulamalarında fark oluşturması beklenmektedir.
Türkiye’de de bir çok firma tarafından kullanılmaktadır. Bu firmalardan biri de Migros’dur.