Rusya yeniden bir dağılım sürecine girmeden Kırım’ı bırakmayacak. Vladimir Putin Kırım konusunda kimseyle görüşme yapmayacağım artık bu konuyu konuşmayalım dedi.
Vladimir Putin, “Kırım’ı, kesin olarak kapanan bir konu olarak görüyoruz. Kırım’da ikamet eden kişilerin verdiği tarihi bir karar. Rusya, Kırım konusunda hiç kimseyle görüşme yapmayacak. Bu konuya artık değinmeyelim” dedi.
Rus Askerleri Kırım’a girdikten sonra demokratik olmayan bir oylama yapılarak Rusya, Kırım’ı bünyesine kattı. Bölgeyi Rus askerleri işgal etmeden önce Kırım halkının Rusya’ya bağlanma gibi bir düşüncesi yoktu. Rus askerleri ve sivilleri bölgeye girdikten sonra yapılan bir referandum olduğu için dünya nezdinde geçerliliği bulunmuyor ve AB tarafından Rusya’ya ambargo uygulanıyor.
Ukrayna Parlamentosu, ilk Rus askerlerinin Kırım’a girdiği gün olan 20 Şubat 2014 tarihini Kırım’ın Rusya tarafından işgalinin başlangıç tarihi olarak kabul etti.
Rus askerleri ve Rusların katıldığı referandumda yüzde 96,77 oranında Kırım’ın Rusya Federasyonu’na bağlanmasına dönük oy verildiği iddia edildi.
18 Mart 2014 tarihinde Kırım ve Akyar’ın iki ayrı birim olarak Rusya’ya bağlanmasına ilişkin bir anlaşma imzalandı.