Yunanistan ve Güney Kıbrıs Menfaatleri Uğruna Rusya’yı Sildi Putin Bu Oyunu KKTC’yi Tanıyarak Bozabilir

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Menfaatleri Uğruna Rusya'yı Sildi Putin Bu Oyunu KKTC'yi Tanıyarak Bozabilir

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Menfaatleri Uğruna Rusya’yı Sildi Putin Bu Oyunu KKTC’yi Tanıyarak Bozabilir

Rusya’nın enerji kozunu yok edebilmek için ABD ile AB uzun bir süredir Kıbrıslı Rumları kullanarak Kıbrıs adasının tek sahibiymiş gibi hareket ediyor. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Rus uçaklarına hava sahasını kapatma kararı aldı.

Rumlar yine aynı şekilde hareket ederek KKTC’nin hava sahasınında Ruslara kapatıldığını gösteren bir harita paylaştı.

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Rumlar tarafından paylaşılan bu haritaya sert tepki göstererek şunları ifade etti: Rum Yönetimi’nin almış olduğu hava sahası kararına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ulusal hava sahasını da eklemesi ve bu yönde tek taraflı haritalar yayınlaması kabul edilemez. Rum Yönetimi’nin, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti topraklarında ve ulusal hava sahasında egemen eşitliğimiz ve eşit statümüz ve 1960 yılında kazandığımız müktesep haklarımız hilafına herhangi bir tasarrufta bulunması ve bizim adımıza kararlar alması söz konusu olamaz. Kendisini Kıbrıs’ın tek sahibi olarak gören Rum Yönetimi’nin bu şekilde bir karar alması, KKTC’nin egemenlik haklarına el uzatması ve dünya kamuoyunu aldatmaya çalışması da boşuna bir gayrettir, ifadelerini kullandı.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin AB tarafından tanınmama sebebinin arkasında yatan nedenlerden biri de Türkiye’nin karasularını ve hava sahasını kaybettirip akdenizdeki enerji kaynaklarını doğrudan Avrupa’ya taşınmak istenmesidir.

Rusya zaman zaman KKTC’nin tanınmasını gündemine alıyordu bu kez ABD, AB, Yunanistan ve Güney Kıbrıs Rum kesimi ortaklığında dönen oyunu çok net bir şekilde görmüş olduğu için KKTC’nin tanınması işini resmiyete dökebilir. Tüm bunları tahmin eden ve Akdeniz’deki enerji kaynaklarını sömürmek isteyen ülkeler uzun bir süredir Türkiye ile Rusya’yı karşı karşıya getirmeye çalışıyor, böylece hem enerjide Rusya’ya olan bağımlılık önlenecek hemde Türkiye devre dışı bırakılarak Akdenizdeki enerji kaynakları sömürülecek.

2005 yılında Putin, KKTC’ye uygulanan ambargonun adil olmadığını belirtmiş daha sonra ise AB’yi çifte standart uygulamakla eleştirerek, “KKTC’nin bağımsızlığını 40 yıldır tanımayan Batı devletleri Kosova’nın Sırbistan’dan ayrılmasını hangi ahlak kurallarına sığdırmayı düşünüyor” ifadelerini kullanmıştı.

Yunanistan ve Güney Kıbrıs bir süredir Putin’i kandırmayı başarmışlardı. Yaşanan bu son olaylardan sonra gerçek niyetleri iyice ortaya çıktı.

Bu arada 17 milyon Rus turist için KKTC’li turizmciler, bu fırsatın değerlendirilmesini ve Rusya’dan Ercan Havalimanı’na uçuş başlaması için Türkiye’nin devreye girmesini istedi.

30/07/2020 Gazı Çıkarırsa Rusya’ya Rakip Olacak Rum Lider Putin’i Etkilemeye Çalışıyor

13/07/2018 Kıbrıs’tan Avrupa’ya Gaz Satmayı Planlayan Yunanistan Rusya’ya İlk Tavrını Koydu

13/01/2017 AB Enerji Konusunda Türkiye İle Rusya’yı Devre Dışı Bırakmak İçin mi Kıbrıs’ı İstiyor

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir