Poşet Çaylar Kanser Yapıyor mu

Poşet Çaylar Kanser Yapıyor mu

Sallama çay olarak bilinen çayların poşetleri sentetik elyaf yada polimer içerikli bir maddeden yapıldıysa kanserojendir. Başta karaciğer olmak üzere vücuttaki pek çok organ ve dokularda olumsuz etkilere neden olur.

Ambalaj malzemelerindeki Polimer lifler ve zımba sıcaklıkla yapısal değişikliğe uğrar.

Zımbalı poşetlerde sıcak su ile temas ettiğinde kimyasal bir değişime uğrayarak vücuda metal birikimi yapar. Poşet çaylardaki zımba ya da bu tarz gıda ürünleri başta kanser olmak üzere beyinde çeşitli nörolojik hastalıklar, karaciğer, akciğer ve böbrek hasarlarına sebep olmaktadır.

Sıcak su her türlü deformasyonu sağlar. Limon, kuşburnu, adaçayı, ıhlamur gibi içecekler sıcak suyla daha güçlü davranarak poşet çay ambalajında da değişikliğe neden olur ve çözünmesini sağlar. Bu şekilde içilen karışım hem faydalı hem zehirli bir çok maddeyi vücuda aktarır.

Ayrıca bazı poşet çaylarının dış ambalajı 07 plastik kodlu gıdalara kanserojen madde sızdıran kaplamalar içerir.

Dünyada poşet çay üretimi çok sıkı kurallarla denetlenmektedir. Çay poşetleri sıcak suyla temas ettiğinde bozulmayacak ve lifli doğal malzemelerden yapılır bu olmazsa olmaz kuraldır. Türkiye’de ise üretimde henüz ambalaj kriterleri net olarak ifade edilmediği için bu tarz ambalaj kurallarına uyulmamakta. Bu konuda tüketicilerin bilinçlenerek bu kurallara uymayan firmaların ürettiği ürünleri satın almamaları gerekir.

Çay poşetleri üretim alanına Tarım ve Sağlık Bakanlığı ile Tüketici dernekleri kesin kurallar koydurarak denetleyici fonksiyonları aktif hale getirmesi gerekiyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir