Metalik Cam Nedir Hakkında Bilgi

Metalik Cam Nedir Hakkında Bilgi

Metalik Cam Nedir Hakkında Bilgi

Metalik cam, yapısı cama benzeyen farklı türlerde metal atomları içeren ve plastiklerden sonra en önemli malzeme ürünü olduğu söylenmektedir.

Metalik camlar, metal atomları içerdikleri için, camlar gibi yalıtkan değil iletkendirler. Ayrıca, ısıtıldıklarında kolayca işlenebilecek ve kalıba dökülebilecek duruma gelirler. Hatta sıradan camlar gibi üflenerek şekil verilmeleri bile mümkündür. Sıradan metallerden ortalama olarak 3 kat daha güçlü ve sert olan bu malzemeler, bilinen en sağlam malzemeler arasındadır.

İlk metalik cam, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü’nde çalışan W. Klement, R. H. Willens ve P. Duwez tarafından 1960’ta geliştirilmişti. 1990’lara gelindiğindeyse saniyede sadece 1 Kelvin soğutma hızıyla üretilebilen metal alaşımları geliştirilmeye başlandı. Bu soğutma hızlarını metal kalıplar içerisinde bile elde etmek mümkün olduğu için bu dönemde kalınlığı birkaç santimetreye ulaşan metalik camlar üretilmeye başlandı.

Metalik cam üretmek için kullanılan alaşımların en iyileri zirkonyum ve paladyum içerenlerdir. Ayrıca demir, titanyum, bakır, magnezyum ve diğer metalleri içeren alaşımlardan da metalik camlar üretilebiliyor.

Metalik camlar pek çok iyi özelliğe sahip olmalarına rağmen daha çok pahalı kol saatleri, tıbbi implantlar ya da profesyonel tenis raketleri gibi yüksek fiyata satılan özel ürünlerde kullanılıyor. Bu durumun en önemli nedeni metalik camların üretim maliyetinin çok yüksek olması.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir