Plastik Şişeli Sular Güneş Görecek Şekilde Yollarda Taşınıyor Kanser Tehlikesi
Defalarca uzmanlar uyarmasına rağmen plastik ambalajlı suların, yollarda üzeri güneş görecek biçimde taşındığı ortaya çıktı. Güneş ışınları bu ürünleri bozuyor. Trafik ekiplerine bu konuda büyük iş düşüyor. Üzeri açık pet su taşıyan firmalara cezalar kesilmesi gerekiyor.
Bir büyük firmaya ait plastik pet içerisinde yer alan binlerce su ürünlerinin üzerinde hiçbir güneş engelleyici ve soğutucu bulunmayan açık kasa kamyonla uzak mesafelere taşıdığı görüldü.
Arizona’da yapılan bir çalışmaya göre plastik ambalajlardaki suların nakli sırasında kamyon içindeki ısı 75 dereceye kadar çıkıyor. Bu ısılarda çok kısa süre içerisinde plastikteki sadece hammadde değil yumuşatıcılar veya diğer katkılı kimyasal maddeler suya geçerek kanser yapmaktadır.
Doğrudan güneş ışığına maruz kalmış olan pet şişelerde kanserojen içeren kimyasal maddeler oluşuyor. Yüksek sıcaklıkla, şişe plastiklerindeki Dioxin gibi kimyasallar göğüs kanserine neden oluyor. Yüksek sıcaklık, plastiğin içindeki toksinleri suya ve yiyeceklere karıştırıyor.
Uzmanlar su satan firmalardan su alırken güneşte ve sıcakta su depolamayanları tercih edin ısrarına rağmen, bu işletmelere suları getiren bazı araçların, suları doğrudan güneş gören ve soğutucu olmayan kasalarda yollarda taşıması bu çok önemli konunun yine hiç umursanmadığını gösteriyor.
Plastik ambalajlı içeceklerin dışarıda güneş ışınlarına maruz bırakılması çok tehlikeli sonuçları doğurmaktadır. Türkiye’de geçmiş yıllarda güneş ışınlarına maruz kalan plastik şişe suyu içtiği için hayatını kaybedenler olmuştu.
Avustralya’da sıklıkla görülen göğüs kanseri vakalarının en büyük nedeni olarak plastik şişeler olduğu belirtiliyor.
Hiç bir şekilde plastik şişeler sıcağa ve güneşe maruz bırakılmamalıdır.
Satın aldığınız suyu içtiğinizde ağzınıza plastik tadı veya kokusu geliyorsa suyu içmeyin ve aldığınız yere iade edin ve gerekli önlemleri almadıkları için hem su üreticisi hem de satıcısından şikayetçi olun.