Plastik çöplüğüne döndürülen dünyada kullanılan çöp plastiklerin büyük bir çoğunluğu geri dönüştürülememekte.
Her sene paketleme için üretilen 78 milyon ton plastikten sadece yüzde 2’lik bir kısmı geri dönüştürülüyor. Sınırsız malzemede plastik kullanılmakta ve bu plastikler çöp olarak dünyayı giderek pisletmekte.
Bu durumun en önemli sebebi plastik üretiminde yaygın olarak kullanılan iki kimyasal maddenin (polietilen ve polipropilen) farklı kimyasal yapılara sahip olması nedeniyle, her iki kimyasal maddeyi de içeren atıklar işlenerek yeniden kullanılabilecek hale getirilemiyor.
Amerika’nın Cornell Üniversitesi araştırmacıları bu sorunu çözdü. Yapılan çalışmalarda, polietilen ve polipropilen içeren atıkların yeniden plastik üretiminde kullanılabilmesini sağlayan bir katkı maddesi bulundu. Araştırma sonuçları Science dergisinde yayımlandı.
Geliştirilen katkı malzemesi tekrar eden birimlerden oluşan polimer yapısına sahip. Bu katkı maddesinin yüzde 1’i eklenerek atık plastikler geri dönüştürülebiliyor. Bu geri dönüşüm sonrasınad ortaya çıkan yeni plastik çok sağlam bir yapıya sahip, böylelikle katkı maddesini, geri dönüşüm dışında yeni plastik üretiminde de kullanmak mümkün.