Pink Kimdir

Pink Kimdir

Alecia Beth Moore sahne adıyla Pink 8 Eylül 1979 yılında Pensilvanya’da doğan Amerikalı şarkıcı, söz yazarı, yapımcı, oyuncu, aktris, dansçı ve modeldir. Sahne adı olarak kullandığı Pink yani Türkçe karşılığı Pembe adını arkadaşları ona Rezervuar Köpekleri filmindeki Mr. Pink karakterine benzediği için takmışlardı. Yerel bir rap grubuyla sahneye çıktığında henüz 13 yaşındaydı. Çocukluğunun büyük bir bölümü müzikle geçti. 14 yaşında ilk şarkısını yazdı ve Philadelphia’daki Kulüp Fever’da sahne almaya başladı. Bu kulüpte, şarkı söylerken bir gün MCA Kayıt Şirketi yetkililerinin dikkatini çekti. Yeteneğini ölçmek için Basic Instinct isimli bir grupla kısa süre birlikte çalıştırdılar ancak Alecia’yla çalışmaya devam etmediler.

Daha sonra ünlü LaFace Records ile birlikte Choice adlı bir R&B topluluğunda çalışmalara başladı. Topluluk, müzik zevkleri ve tarzlar arasındaki uyumsuzluk nedeniyle yoluna devam edemese de Pink’in LaFace ile olan bağları güçleniyordu. Choice ile Atlanta’da yaptığı çalışmaları sırasında yazdığı şarkılarla yeniden keşfedilmişti. Daryl Simmons ile Just to Be Loving You isimli parçaya sağladığı katkılar da yeteneğini kanıtlar niteliğe sahipti.

R&B’nin pop müzik olduğu tarza ilgi duyan Pink, kısa süre sonra L.A. Reid’e, yazdığı şarkıları gönderdi ve ilk kez solo çalışma yapmak üzere harekete geçmiş oldu. Reid, Pink’in çalışmalarından çok etkilenmişti. Reid sayesinde; Shekspeare, Babyface ve 112 gibi önemli isimlerle birlikte çalışarak besteler üretme şansına sahip oldu.

Pink’in ilk albüm çalışması olan Can’t Take Me Home böyle oluştu. Billboard 200 listesinde ilk 40’a girmeyi başaran albüm, satış rakamlarıyla da çift platin ödülün sahibi oldu. Eleştirmen Christopher John Farley, Time dergisinde “20 yaşındaki bu kızın müziği adından kesinlikle daha güzel” yorumunu yaparken, Bob Brunner ise albüm tanıtımında şarkıların “özgün müzikal etkiler bıraktığı” şeklinde görüş belirtmişti. “Can’t Take Me Home”, çıkardığı hit şarkılarla da uzun süre gündeme damgasını vurdu. “There You Go”, “Most Girls” ve “You Make Me Sick” gibi parçalar Pink’in başarısını pekiştirirken genç şarkıcı, aynı yıl, MTV Video Ödülleri’nde de “En İyi Yeni Şarkıcı” dalında aday gösterilmişti.

2001 yılında Pink, “Moulin Rouge” isimli sinema filmi için 70’lerin Patti LaBelle klasiği olan “Lady Marmalade” şarkısını Christina Aguilera, Mya ve Lil Kim gibi ünlü isimlerle birlikte seslendirdi. Tüm dünyayla birlikte Türkiye’de de büyük ilgi gören düzenleme çalışması, video klibiyle de dikkat çekti. Pink’e, “MTV Yılın En İyi Videosu” ve “Yılın En İyi Film Videosu” ödüllerinin yanı sıra “En İyi Pop Birlikteliği” dalında Grammy de kazandıran “Lady Marmalade”, şarkıcının müzik listelerinde bir numaraya yükselen ilk parçası olarak da bilinmektedir.

Diskografi
2000 Can’t Take Me Home
2001 M!ssundaztood
2003 Try This
2006 I’m Not Dead
2008 Funhouse
2012 The Truth About Love

Filmleri
Ski to the Max (2000)
Rollerball (2002)
Charlie’nin Melekleri:Tam Gaz (2003)
Inked (2005)
Catacombs (2006)
Thanks for Sharing (2013)

Ödülleri
Grammy
En İyi Pop Şarkıcılar Birlikteliği (2002) – “Lady Marmalade”
En iyi Pop Kadın Şarkcılar Performansı (2003) – “Get the Party Started”
En İyi Pop Albüm (2003) – M!ssundaztood
En İyi Rock Kadın Şarkıcı Performansı (2004) – “Trouble”
En İyi Pop Şarkıcılar Birlikteliği (2004) – “Feel Good Time”
En İyi Pop Kadın Şarkıcı Performansı (2007) – “Stupid Girls”

MTV
En İyi Yeni Sanatçı
Yılın En İyi Videosu (2001) – “Lady Marmalade”
Yılın En İyi Film Videosu (2001) – “Lady Marmalade”
Yılın En İyi Şarkısı (2008) – “So What”

Son teklisi Just Like Fire Türkçe Altyazılı:

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir