Daha önce okula hiç gitmemiş, okul öncesi deneyimi bulunmayan çocuklarda okula uyum sağlama süresi uzun olabilir.
Uzmanlar çocukların en az 7 yaşında okula başlamalarını tavsiye ediyor. Uzmanlara göre 6 yaşını doldurmamış bir çocuğun okul olgunluğu tam değil. 5 yaşını doldurmuş çocuklar okula başladıklarında tuvalet alışkanlıklarında ya da anne-babadan ayrılma gibi problemler yaşayabilir. Çocuklara, çok erken yaşlarda okula başlamak birşey katmadığı gibi çeşitli kaygı bozukluklarına okul kaygısına neden oluyor.
Çocuklar yaşları ilerledikçe dersleri daha kolay kavrıyor. Oyun çağında olan çocukların çok erken yaşlarda okula başlamasını yerli ve yabancı uzmanlar tavsiye etmiyor.
Yaşar Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ilgın Başaran, okula ilk kez başlayacak çocuk sahibi anne ve babalara şu tavsiyelerde bulunuyor:
Anaokulu ya da okul öncesi deneyimi olan çocuklarda uyum süreci yeterli olsa da daha önce okula hiç gitmemiş bir çocuk için uyum süresi bir haftayı geçebilir. Anne ve babalar, çocuklarının bu süreci atlatmasında en büyük destekçileri olmalı. Tatil sonrası okula dönüş zor olabilir ve çocuklarınızın kaygı düzeyi artabilir. Aşırı ilgili olmak ya da ilgisiz davranmak çocuklarınızın duygusal durumlarını etkileyecektir. Hele bir de yeni okul, yeni öğretmen, yeni sınıf arkadaşları söz konusu ise çocuğunuzun kaygı düzeyi artabilir. Doğal olarak da kaygı öğrenmeyi etkileyecektir.
Çocuklarınızın özelliklerini öğretmeni ile paylaşın. Her çocuğun ev yaşamı farklıdır ancak çocuk evde de öğrenmeye devam eder. Ailesi ve arkadaşları ile birlikte korumalı bir öğrenme ortamı sağlandığında, düşünme, duyumsama ve anlama kapasitesi artacaktır.
Sonuç olarak anne ve babalar çocuklarının okullarıyla iletişim kurmalı, çocuklarının özeliklerini sınıf öğretmeni ile paylaşmalı ve öğretmenlerinden geri bildirim almalı.