Geri kalmış toplumlarda gerginlik, zıtlaşma ve uzlaşmazlık önce ailelerde sonra okul ve sokaklarda öğreniliyor. Öfke duyulan karşı tarafın yok edildiğinde çözümün kendiliğinden geleceği yargısı oluşuyor. Ancak bu düşünce tamamen yanıltıcıdır. Kızgın olan kişi olayları istemeden abartılı ve çarpıtılmış olarak algılar.
Öfkeli kişiler düşüncelerini küfrederek, bağırıp çağırarak ifade etme eğiliminde olur.
Tüm bu hatalı düşünceleri düzeltmek için daha gerçekçi düşünme gerekiyor. Bunu yapabilmek için düşünme biçiminin değiştirilmesi, sorun çözme yeteneğinin geliştirilmesi ve zaman yönetimi gerekiyor.
Bunları başarabilmek için nefes ve gevşeme yöntemleri uygulanmalıdır.
Öfkelenince içinden altıya kadar sayarak burundan yavaşça nefes alıp iki saniye tuttuktan sonra nefes ağızdan çok yavaş bir şekilde verilmeli bunun için gereken süre nefesin tutulduğu sürenin iki katı saniyedir. Bu bir kaç kez yapıldığı takdirde sakinleşme sağlanır.
Nefes egzersizi yaparken vücut rahat olmalı ve nefes alıp verirken göğüs değil karnı dolduracak şekilde derin nefes olmalı.
Bir diğer teknikse rahat ve huzurlu bir ortamı hayal etmek kişinin kendini en iyi hissettiği yeri hatırlamasıdır. Ayrıca öfke duyulan bir kişi ise bu kişiyi komik şekilde hayal etmek örneğin hayalinde onu bir armuta benzetmekte öfkeyi azaltacaktır.
Bir diğer yöntemde kas gevşeme egzersizleri yapmaktır.
Öfke kontrol altına alınmazsa; kronik kalp ve damar hastalıkları, baş ağrısı, yüksek tansiyon, mide ve bağırsak hastalıkları gibi ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.