Öfke Ciddi Sağlık Sorunlarına Kalp Hastalıkları ve Mide Rahatsızlıklarına Neden Oluyor
Öfkelenen insanda stres ve gerginlik başlar, enerjiyi artıran Adrenalin salgısı artar, nefes alıp verme sıklaşır, kalp atışları hızlanır, kan basıncı artar, vücut ve zihin mücadele et ya da kaç tepkisi için hazırlanır.
Öfke uygun biçimde ifade edilmediğinde; kronik kalp ve damar hastalıkları, baş ağrısı, hipertansiyon, mide ve bağırsak rahatsızlıkları, çeşitli bağımlılıklar gibi ciddi sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Öfke belirtileri saldırganlıkla gösterilebilen bir davranış biçimi olduğu gibi işbirliğini reddetme, başkalarından uzak durma, sessizlik, unutkanlık, psikosomatik hastalıklar, depresyon ve suçluluk duyguları, kazaya yatkınlık, aşırı alttan alma, çekingen davranma, alınma da olabilir.
Sakin görünme ama içinde kızgınlığı biriktirme, bağırma, nesnelere ve kişilere yada kendine zarar verme, şiddet uygulama, öfkelendiği durumların farkına vararak, bedeninde neler olduğunu gözleme, öfkesini nasıl yaşadığını karşısındaki kişiye belirtme, öfkenin ifade ediliş şekillerindendir.
Öfkeyi yönetebilmek için onu neyin tetiklediğini bulmak gerekir. Endişe, üzüntü, korku, değersizlik duygusu, tehdit altında olduğunu hissetme gibi duygular öfkeye neden olur. Öfke oluşturan sorunu anlamaya çalışmak kalıcı insani çözümler üretilmesini sağlar.
Öfkenin fazlası sağlık sorunlarına neden olacağı için öfkesini kontrol edemeyenler uzmanlara başvurarak öfke kontrolü eğitimi almaları gerekiyor.
İş hayatında karşılaşılan zorluklar anında gösterilen en yoğun tepki olan öfkenin ne olduğu ve nasıl kontrol altına alınması gerektiği öfke kontrolüyle sağlanabilir.
Öfkeli insanlar düşüncelerini küfrederek bağırıp çağırarak ifade etmektedir bu düşünce tarzı değiştirilmeye çalışılmalıdır. Bir insan kızgın olduğunda düşünceleri olayların abartılmış ve çarpıtılmış şekilde algılar. Bunların farkedilip mantıklı olanları düşünülmelidir.