Noel Baba Varmı Türk Mü

Noel Baba Varmı Türk Mü

Noel Baba Varmı Türk Mü

MS. 300 yıllarında Antalya’nın Demre ilçesinde doğduğu, 6 Aralık 343’te öldüğü ifade edilen Başpiskopos Aziz Nicolas’ın Noel Baba olduğu belirtilmektedir.

Anısına her yıl Hıristiyanlar tarafından, 6 Aralıkta dini törenler düzenlenir. Aziz Nicolas’ın ünü önce İtalya’da IX. yüzyıldan sonra Almanya ve diğer Avrupa ülkelerinde yayılmıştır. Noel Baba halk arasında Hıristiyanlığın en önemli kültür öğelerinden biri olarak ün kazanmıştır.

Amerika’ya yerleşen Hollandalı göçmenler Noel baba geleneğinide birlikte Amerika’ya taşıdı ve uzun, zayıf bir aziz olarak tanınan Noel baba, burada şişman ve neşeli bir adama, piskoposluk kıyafeti de kırmızı bir giysiye dönüştürülmüştür.

1981 yılından itibaren her yıl Antalya Demre’de Noel Baba şenlikleri düzenlenmeye başlanmıştır. Hıristiyan cemaatin bulunmadığı bu yerde yeniden restore edilen kilisenin bahçesine bir de Noel Baba heykeli dikilmiştir.

Günümüzdeki Noel Baba imajı, Kuzey Avrupa ülkelerine, Almanya’dan yayılarak aşina hale gelmiş ve dini-sosyal bir fenomene dönüşmüştür. Buna göre, Noel Baba, Noel kutlamalarının bir unsuru iken zamanla yılbaşı kutlamalarının vazgeçilmez bir öğesi halini almıştır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir