Nizip Çayı’ndaki Kirlilik Sorunu Bir Türlü Çözülemedi

Nizip Çayı'ndaki Kirlilik Sorunu Bir Türlü Çözülemedi

Yaz mevsiminin gelmesiyle giderek kötü kokular yükselmeye başladı. Diğer yandan belediye çalışmaları sürüyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı yapılan toplantıda Gaziantep’in su ve çevre sorunlarıyla bu konulara uzun vadede çözüm getirecek projeler görüşüldü. Nizip Çayı ıslahı özel olarak ele alındı. Bu konuda DSİ ve GASKİ’nin bugüne kadar yapmış olduğu etütler ve çalışmalar hakkında Bakana bilgi verildi.

50’den fazla köyün içinden geçen Nizip Çayında 15 yıl öncesine kadar çok sayıda canlı yaşarken şimdi hiç bir canlı bulunmuyor. Ayrıca su çok pis olduğu için eskisi gibi sulama için kullanılamıyor. Bu nedenle daha önce zengin bir tarımsal alana sahip olan bölgede üretim azaldı.

Sağlık alanında civar köylerde tifo, sıtma gibi hastalıkların gözlemlenmesinde artış olurken yine bölge köylerdeki kanser ölümlerinde de gözle görülen bir artış vardır.

Nizip Çayındaki kirlilik yüzünden çok sayıda hayvan telef oldu.

Nizip Çayı Organize Sanayinin tüm atıklarının atıldığı bir dere haline geldi.

Uzmanlara göre Nizip Çayında çok fazla civa bulunmakta. Bazı sanayi kuruluşlarının atık sularında bol miktarda bulunan civa metali, bu suların döküldükleri nehir, göl ve denizlerde bulunan canlılara ve bu canlılardan da insanlara geçmekte.

Nizip Çayı içerisinde sadece civa değil birçok kimyasal madde bulunmakta. Tekstil, sabun, deterjan, yağ ve daha birçok sektörde kullanılan kimyasalların atığı arıtma yapılmadan bu çaya akıtılıyor.

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi burada başlattığı proje kapsamında bin 600 milimetre çapında koruge boru döşemesi yaparak Başpınar Organize Sanayi Bölgesinden gelen atık suları borularla deşarj etmeye çalışacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir