Nargile Kanser Yapıyor Türkiye’de Kullanımı Giderek Artıyor Nargile Haram mı
Nargile hakkında yanlış ve eksik bilgiler nedeniyle Nargile bağımlılığına yakalananlar büyük tehlike altında.
Nikotin nedeniyle bağımlılık yapar. Nargile içiminde içe çekilen duman miktarı bir sigaradan içe çekilen duman miktarından çok yüksektir. Bu nedenle nargile içiminin bir seansında kişi 100 ve daha fazla sayıda sigara içiyormuş gibi zarar görür.
Suda temizlenmez, kültürümüzün bir parçası değildir.
Nargile, kokulandırılmış tütünün bir şişeden geçirilerek kullanılan şeklidir. Doğu Akdeniz bölgesinde yaygın olarak kullanılır. Türkiye’de nargile içimi son yıllarda artış göstermesiyle dikkat çekmektedir.
Türkiye’de de son dönemde tütünün nargile şeklinde tüketimi özellikle gençler arasında önemli bir artış göstermektedir.
Prof. Dr. Nurhayat Yıldırım “Gençlerin, tütün konusunda yanlış bilgilerle ikna edilerek bağımlılık yapan bir ürüne yönlendirilmeleri, ahlaken ve hukuken suçtur. Nargilede ısıtılan tütünün miktarı, alınacak toksik oranı belirler. Nargileye ne kadar tütün konulursa ve tüketici bunu ne kadar sık alırsa, hastalık riski de o kadar artar. Kişi günde bir, iki ya da üç paket sigara içen biri gibi olur” dedi.
Nargile içiminin sağlık üzerine etkileri sigaraya benzemektedir. Bu etkilerden bazıları; kanser, solunum sistemi hastalıkları, kalp hızı ve kan basıncında yükselme, düşük doğum ağırlıklı bebekler ve fertilitede azalma olarak sıralanabilir.
Nargile dumanında temelde 3 madde bulunur: nikotin, katran ve ağır metaller (arsenik, krom, kurşun vb).
Bir nargile içicisi tek bir nargile içiminde yaklaşık 20-80 dakika içinde 0.15 ile 1 litre arası duman inhale etmekte, bu da ortalama bir sigara içimindeki duman miktarının yaklaşık 100 katı olmaktadır. Nargile içen bir kişi ortalama 30 saniye aralıklarla her biri 3 saniye süren nefes alıp verme işlemi yapmakta, her defasında ciğerlerine 300 mililitre hava almaktadır.
Nargile kullananların maruz kaldığı karbon monoksit miktarı yakın dönemde incelenmiş ve sigara kullananlara göre daha yüksek olduğu belirtilmiştir. Nargile içimi sırasında oluşan toksik maddeler, tütün ve katkı maddeleri ile kömür dumanından oluşmaktadır.
Nargilede bulunan meyve aromaları tütünde bulunan zararlı toksinleri güzel kokusu ve aromalı tadı ile maskelemektedir. Tiksindirici olmayışı ve hoş kokusu daha sağlıklı gibi algılanmasına sebep olsa da gerçekte tam tersidir. Bitki özlü nargile de tıpkı işlenmemiş tütün kadar kullanıcıyı katran ve kanser yapan maddelere maruz bırakmaktadır.
Tütünün nargile şeklinde içilmesi de sigara içilmesi gibi zararlıdır. Nargilede su sigaradaki sünger filtre gibidir ve hiçbir süzme özelliği yoktur.
Nargile içimi masum olarak gösterilmektedir. Oysa nargile bağımlılık yapıcı etkiye sahiptir ve sağlık üzerine birçok olumsuz etkileri vardır.
Nargilenin sağlığa olan etkileri, Orta Doğu, Çin ve Hindistan başta olmak üzere birçok araştırmacı tarafından tespit edilmiştir. Bunlar; akciğer, ağız, mesane kanserleri ile özofagus ve mide kanseridir.
Aynı zamanda, solunum yolu problemlerine ve kalp hastalıklarına da neden olmaktadır. Nargile kullanımı kanser, kalp damar hastalıkları, bulaşıcı hastalıklar, akciğer rahatsızlığı ve nikotin bağımlılığı ile ilişkilidir.
Uzmanlar, nargilenin sağlığa zararlarına vurgu yapmakta ve araştırmalarına göre akciğer fonksiyonlarını bozduğuna, solunum yolu, yemek borusu, ağız ve diş eti kanserlerine neden olduğuna dikkat çekmektedirler. Nargilenin, özellikle küçük hava yolları üzerine olan olumsuz etkilerinin yanı sıra düzenli kullanımda oksidatif stresi artırıcı etkileri de bilinmektedir.
Türkiye’de yapılan bir çalışmada nargile kullananların akciğer fonksiyonlarında tütün kullanmayanlara göre yüzde 30 azalma olduğu ve nargile ile birlikte sigara kullananlarda bu oranın yüzde 40 olduğu saptanmıştır.
Diğer olası sağlık sorunlarından biride, nargile kullanımının sebep olduğu bulaşıcı hastalıkların yayılma riskidir. Nargilenin tekrar kullanılabilme özelliği ve çoğu kültürde yaygın olan aynı ağızlığı paylaşmaktan dolayı; tüberküloz, herpes ve hepatit gibi enfeksiyonlar bulaşabilmektedir.
Nargile kullanıcıları arasında yaygın olan bir başka yanlış algı ise, sigara içenlerin çoğunluğunda olduğu gibi, nargileyi her gün içmeyip arada sırada içtikleri takdirde herhangi bir olumsuz sonuçla karşılaşmayacak olduklarına inanmalarıdır.
Nargile içen kişiler genel olarak 45 dakika ile 1 saat süren bir içim evresi süresince çok sayıda zehirli madde içeren nargile dumanını soludukları için nargileyi arada sırada içseler bile zarar görebilmektedirler.
Nargile konusunda, tütün kontrolünü zorlaştırıcı bir başka yeni gelişme de bitkisel aromatik nargiledir. Tüm dünyada kafe vb kapalı eğlence yerlerinde giderek daha yaygın olarak uygulamaya sokulan tütün ürünlerini kullanma yasakları, tütün içermeyen aromatik bitkisel nargile ürünlerini ortaya çıkardı. Bitkisel nargile kullanılan kapalı alanlar, böylece tütünlü nargile kullanım yasağının ihlali için uygun ortamların sürmesine olanak sağlamıştır.